- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Numarul conexiunilor broadband fixe s-a dublat in 2006

01 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Numarul conexiunilor fixe de acces broadband la Internet (de mare viteza - n.r.) a ajuns la finalul anului trecut la peste 970.000, dublu fata de finalul anului 2005, a declarat pentru DailyBusiness Madalin Lazarescu, analist al companiei de cercetare a pietei IDC Romania.
Numarul conexiunilor broadband fixe s-a dublat in 2006

Din totalul conexiunilor fixe broadband de la finalul anului 2006, mai mult de doua treimi (670.000) sunt conexiuni dedicate si circa 300.000 sunt utilizatori ai retelelor de cartier, conform estimarilor IDC.

La finalul anului 2005, numarul conexiunilor fixe la Internet broadband pe piata romaneasca se situa la circa 500.000, impartite in mod relativ egal intre conexiuni dedicate si membri ai retelelor de cartier.

La jumatatea anului 2006, numarul total al conexiunilor ajunsese la 731.000, conform unui studiu realizat de IDC pentru compania Cisco Romania, publicat ieri.

Astfel, in cursul anului trecut, numarul total al conexiunilor fixe broadband a crescut cu aproape 100%, conexiunile broadband excluzand retelele de cartier au crescut cu 150%, iar numarul conexiunilor din interiorul retelelor de cartier a evoluat cu circa 20%.

Numarul total de conexiuni broadband, care include si conexiunile mobile oferite de operatorii de telefonie mobila, se situeaza, conform datelor Asociatiei Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), la circa 1,1 milioane, ceea ce corespunde unei rate de penetrare de circa 5%.

Rata de penetrare a conexiunilor broadband ar putea creste de 5 ori in urmatorii doi ani, urmand sa ajunga la aproape 25%, a spus recent intr-un interviu pentru DailyBusiness Bogdan Constantinescu, country manager al companiei de echipamente de retea Cisco Romania.

Business-ul are 16% din conexiuni, dar aduce cele mai mari venituri

Conform datelor IDC, din cele 731.000 de conexiuni fixe broadband inregistrate la jumatatea anului trecut, doar 16,3% apartineau sectorului de afaceri, in timp ce 83% corespund utilizatorilor individuali, iar 0,5% sectoarelor administratie/educatie.

Cu toate acestea, operatorii broadband genereaza cele mai mari venituri de la clientii corporate, au estimat oficialii IDC, fara sa ofere alte date. Studiul IDC a facut referire numai la numarul de conexiuni fixe broadband existente, nu si la veniturile asociate acestora.

In ceea ce priveste tehnologiile de acces folosite, majoritatea conexiunilor se realizeaza pe cablu (353.000, adica aproape jumatate din total). Prin intermediul retelelor locale LAN (retelele de cartier, care nu presupun utilizarea unei conexiuni separate pentru fiecare utilizator final, ci impartirea unei conexiuni la mai multi utilizatori – n.r.) se realizeaza 280.000 de conexiuni, iar prin xDSL, o tehnologie introdusa abia in anul 2005 de catre Romtelecom si care se bazeaza pe liniile telefonice obisnuite, erau inregistrate 44.000 de conexiuni la jumatatea anului trecut.

Principalii furnizori de servicii de acces fix la broadband sunt RDS, UPC si Romtelecom, conform IDC. „Spre deosebire de alte tari din Europa, in Romania, furnizorul traditional, Romtelecom, are o cota de piata mica datorita introducerii tarziu a tehnologiei DSL”, se arata in raportul IDC.

Conform datelor IDC, pretul mediu de achizitionare a conexiunilor fixe broadband variaza de la 13 dolari pe luna pentru cablu, pana la 15 dolari pentru LAN si 33 de dolari pentru DSL.