Atacatorii au trimis o serie de mesaje e-mail, aparent de pe o adresa apartinand Orange ([email protected]), in care clientii operatorului erau anuntati ca au castigat un premiu in bani si erau indrumati sa trimita coduri de reincarcare preplatite valide la adrese de forma [email protected].
Adresa de pe care parea ca a venit mesajul nu exista pe serverele Orange, ci era falsificata de atacatori folosind un server independent. Reprezentantii Orange au contactat administratorii acelui server si au blocat posibilitatea ca adresele de tip „[email protected]” sa mai poata fi simulate. Oficialii Orange nu au precizat in ce tara se afla serverul de pe care se trimiteau mesajele, spunand doar ca acesta nu se afla in Romania.
„Astazi am blocat adresa de e-mail de pe care pareau sa vina mesajele inselatoare catre clientii Orange Romania. Tot astazi am anuntat si tentativa de inselaciune, odata cu sosirea a mai multor sesizari din partea clientilor nostri”, a spus pentru DailyBusiness un reprezentant al Orange.
Acesta a precizat ca au mai existat tentative de frauda in acest an, dar prin SMS-uri.
„Au fost foarte multe sesizari, dar nu pot oferi un numar exact”, a precizat reprezentantul Orange Romania.
E-mail-ul parea trimis de pe adresa [email protected] si continea cerinta de a furniza numele complet, orasul, oficiul postal si numarul de telefon Orange. Asa-zisul premiu consta intr-un bonus de fidelitate in valoare de 500 de euro. Pentru a intra in posesia acestuia, clientii operatorului trebuiau sa cumpere doua cartele reincarcabile de cate 10 euro fiecare si sa trimita codurile de reincare pe adresele de e-mail a doi falsi agenti Orange – Radoi Valentin si Teleanu Gabriel.
Mesajul initial contine multiple greseli gramaticale.
„Orange nu solicita niciodata clientilor informatii referitoare la conturi bancare, parole personale sau coduri de reincarcare”, au mai spus reprezentantii Orange Romania.