Raportul evidentiaza faptul ca statul chinez ar putea deveni epicentrul unui „Razboi Rece viral” (cyber Cold War – n.r.). In urmatorii 20 de ani, conform McAfee, atacurile informatice din China ar putea erupe intr-un razboi mondial in care ar putea fi implicate sute de state ce-si vor ataca si spiona reciproc retelele online, folosindu-se de programe software sofisticate.
Departamentele si ministerele de aparare de pe intreg globul rescriu deja manualele pentru un potential razboi digital, scrie presa internationala. Doar in SUA au fost inregistrate, in 2007, 37.000 de atacuri care vizau sistemele informatice ale guvernului sau ministerelor afiliate. 40.000 de persoane au fost angajate de catre SUA pentru a se pregati in vederea unui asa-zis „razboi informatic la nivel global”.
Patru din cinci atacuri informatice majore care au vizat guvernele unor state cu economii dezvoltate au provenit din China, conform McAfee, care se sprijina pe datele NATO si FBI. Cele mai importante atacuri au avut ca tinta reteaua Pentagonului si agentii guvernamentale din Germania, India, Australia si Noua Zeelanda.
„Reprezentanti ai guvernului Chinei au recunoscut faptul ca intreprind activitati ce au legatura cu spionajul informatic international, dar acestia sustin ca lucreaza doar pentru a se apara in cazul unor atacuri venite din exterior”, se arata in raportul McAfee. Pe de alta parte, tot oficiali ai guvernului Chinei au facut public in luna septembrie un raport in care subliniau ca una dintre strategiile defensive nationale asiatice se axeaza si pe actiunile informatice.
„China a fost si ea tinta atacurilor informatice internationale, de aceea trebuie sa dezvoltam si noi software care sa ne permita sa ne aparam”, a declarat joi Liu Jianchao, ministru de externe al Chinei. Jianchao a refuzat sa declare din partea caror state au survenit atacurile virale.
McAfee a subliniat ca circa 120 de state elaboraza planuri strategice ce vor fi aplicate in cazul atacurilor informatice de la distanta.
Conform companiei producatoare de software antiviral, in 2007 s-au raportat cele mai multe atacuri informatice internationale care vizau infrastructuri de importanta strategica foarte mare pentru unele state. Tintele au fost pietele financiare, infrastructurile informatice care sustin si coordoneaza traficul aerian, guvernele sau diferite Ministere. Conform datelor raportului, cele mai multe dintre atacuri au provenit de la retele bine organizate din cadrul guvernelor anumitor state sau din cadrul unor organisme afiliate acestor guverne.
Unul dintre cele mai importante atacuri informatice din acest an a fost lansat in aprilie impotriva bancilor Estoniei, a institutiilor bancare si a institutiilor de presa. Activitatea acestora a fost obstructionata sau intrerupta complet timp de saptamani. Estonia a declarat ca atacurile au fost coordonate din Rusia. Guvernul rus a negat orice acuzatii.
Conform agentiei americane anticriminalitate Serious Organised Crime Agency si NATO, valul de atacuri care a lovit Estonia in aprile a fost doar varful icebergului. In mai, tara baltica a raportat ca peste 1 milion de computere au fost tinta unor atacuri informatice bine organizate. Urmare a acestor atacuri, sute de mii de computere au devenit inutilizabile.
Atacurile au coincis cu disputa dintre Rusia si Estonia in ceea ce priveste o statuie memoriala datand din Al Doilea Razboi Mondial care se afla in capitala Estoniei, Talin. Oficialii de la Moscova au negat orice implicare in atacurile din luna mai.
Expertii NATO au declarat ca atacatorii folosesc software troian, virusii cautand sa distruga sau sa modifice datele din computerele guvernamentale. Conform NATO, 99% dintre troieni sunt inca activi si nedescoperiti, putandu-se activa oricand si ducand la intreruperi serioase ale activitatilor guvernului SUA sau altor ministere.
„Complexitatea atacurilor asupra Estoniei a fost extraordinara. Coordonarea acestora si tehnicile diferite de atac ne-au luat si pe noi prin surprindere. Nu ne asteptam la o asemenea forta”, a declarat un oficial al NATO.
„Este ingrijorator faptul ca la noi vin din ce in ce mai multe rapoarte, de peste tot din lume, conform carora sistemele informatice ale mai multor guverne sunt periodic „testate” din afara pentru slabiciuni care ar putea fi, la un moment dat, exploatate de atacatori informatici”, a spus Peter Sommer, expert englez in criminalistica informatica.
„Criminalitatea informatica devine o problema globala. A evoluat foarte mult in 2007 si nu mai reprezinta o amenintare doar pentru persoane fizice, ci devine o amenintare pentru state” a conchis Jeff Green, vice-presedinte al McAfee.