- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Operatorii telecom: \”Suntem excesiv reglementati\”. Arbitrul pietei: \”Va tinem in forma\”

28 May, 00:01 • emanuel.ceciu
Principalul subiect de disputa intre marii operatori telecom si arbitrul pietei, ANRCTI, ramane "reglementarea excesiva", pe care operatorii o acuza, desi autoritatea are o alta parere. Companiile au afirmat intr-un seminar desfasurat marti ca investitiile lor sunt limitate la jumatate fata de media din UE.
Operatorii telecom: \Suntem excesiv reglementati\. Arbitrul pietei: \Va tinem in forma\

Principalii operatori telecom de pe piata autohtona sunt de parere ca investitiile in activitatile acestora sunt incetinite sau chiar blocate de unele reglementari ale autoritatilor interne, de introducerea reglementarilor telecomunicatiilor UE in Romania precum si din cauza faptului ca piata a atins o oarecare saturatie.

„Nivelul investitiilor pe fiecare abonat telecom a fost in Romania in 2006 de 50 euro, in timp ce media tarilor membre UE a fost de circa 100 euro. Din nefericire, faptul ca operatorii telecom se axeaza in continuare aproape exclusiv pe aglomerarile urbane neglijand spatiul rural, precum si faptul ca unele reglementari la nivelul UE nu sunt bine integrate sau pur si simplu nu se potrivesc in aceasta tara, au dus la un nivel relativ scazut al investitiilor”, este de parere Harm Aben, chief business development & transformation officer al Romtelecom.

Acesta a precizat ca in viitor, companiile telecom trebuie sa ofere acces egal la infrastructura si servicii atat in spatiul rural cat si cel urban, fiind astfel necesare investitii importante si in zonele rurale.

„Scopul regulatorilor nu ar trebui sa fie acela de a pune bariere in calea evolutiei companiilor telecom si investitiilor in cercetare. Ar trebui ca autoritatile in comunicatii sa lase jucatorii de pe piata sa concureze cat mai liber si sa atraga singuri investitii si investitori”, a continuat Harm Aben.

De o parere similara este si Marian Velicu, senior director regulatory, legal & corporate affairs al Vodafone Romania.

„Reglementarile autoritatilor, atat interne cat si internationale, sunt necesare doar pentru eliminarea barierelor. Nu am simtit acele actiuni ale autoritatilor care sa stimuleze investitiile. Consider ca operatorii telecom ar trebui in viitorul apropiat sa investeasca in 3G, transferul de date fiind in crestere, precum si in broadband”, este de parere Velicu, de la Vodafone, care considera ca in viitor nu vom mai asista la cresteri mari ale pietei telecom in Romania.

Gabriel Dogaru, counsellor to the CEO al Orange Romania, crede ca reglementarile UE se potrivesc in Romania, insa uneori doar pe hartie.

„Reglementarile UE au fost introduse in Romania foarte rapid. Acestea, teoretic si pe hartie, sunt foarte bune. Dar aceste reglementari europene nu se preteaza neaparat foarte bine la orice piata din regiune. De exemplu, Romania a introdus foarte repede reglementarile UE, in timp ce Bulgaria este mai reticenta. Cu toate acestea, penetrarea telecom din Bulgaria este superioara celei din Romania. Deci, reglementarile UE nu aduc neaparat lucruri bune si nici investitori sau investitii”, a declarat Gabriel Dogaru de la Orange.

Spyridon Spyropoulos, director of external business affairs division al Cosmote Romania, a subliniat importanta pe care o are clientul final si faptul ca el ar trebui sa ghideze pana la urma unde, cum si cand trebuie sa aiba loc investitiile companiilor telecom.

„Companiile telecom ar trebui sa investeasca puternic in noi tehnologii si aplicatii, si sa le aplice in functie de nevoile si cerintele clientilor. Consider ca diferenta dintre penetrarea la nivel urban si cea la nivel rural va fi in curand acoperita”, este parerea lui Spyropoulos. Acesta a precizat de asemenea ca, pe langa investitiile in mediul rural, sunt necesare investitii puternice si pe segmentul de Internet broadband unde penetrarea este in prezent in Romania de doar 9,9%.

Operatorii au cazut de acord ca, in ciuda faptului ca pe piata autohtona activeaza peste 30 de jucatori pe segmentul telecom, investitiile semnificative continua sa vina tot din partea companiilor mari.

Acestia au mai precizat ca in Romania inca nu s-a cazut de acord printr-o lege asupra faptului ca radiatiile emise de telefoanele mobile nu sunt daunatoare, existand „cateva voci in Guvern” care provoaca „isterie” pe acest segment, impiedicand dezvoltarea telefoniei mobile. De asemenea, faptul ca se acorda foarte greu autorizatii de constructii influenteaza negativ investitiile.

O alta problema atinsa de Gabriel Dogaru de la Orange Romania este cea a numarului insuficient de absolventi de facultate din domeniul telecom/electronic.

„Numarul de aboslventi din domeniile telecom este destul de mic. Din cauza acestui fapt, remuneratiile cresc, deci creste costul fortei de munca, ceea ce duce la investitii in scadere”, este de parere Dogaru.

Autoritatea in comunicatii vede o piata cu potential foarte mare si este de parere ca reglementarile sunt bune

„Sunt trei mituri care trebuie discutate. Mitul saturatiei pietei telecom, mitul reglementarilor interne si faptul ca acestea dauneaza investitorilor si mitul reglementarilor internationale care nu ar fi benefice pietei autohtone a telecomului”, a declarat Alexandrina Hirtan, vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare a Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (ANRCTI).

Hirtan este de parere ca exista inca spatiu foarte mare pentru ca piata telecom din Romania sa se dezvolte.

„Telefonia fixa a atins la finele lui 2007 o rata de penetrare de doar 19,8%, iar Internetul broadband doar 9,9%. In aceste conditii, nu putem vorbi de o piata saturata. Intr-adevar, telefonia mobila merge foarte bine, depasind 100% penetrare, dar este inca loc de extindere, in special in zone rurale”, este de parere vicepresedintele ANRCTI.

In ceea ce priveste al doilea „mit”, cel care se refera la faptul ca reglementarile autoritatilor in comunicatii franeaza sau blocheaza investitiile, reprezentantul ANRCTI este de parere ca de fapt reglementarile in vigoare nu fac decat sa „ii tina in forma pe jucatorii de pe piata”.

„Incercam sa oferim conditii echitabile pentru toti operatorii telecom, sa ‘ii tinem in forma’. In Danemarca, de exemplu, dupa implementarea unor reglementari similare cu cele din Romania, nivelul investitiilor si extinderii retelelor a crescut foarte mult”, a spus Alexandrina Hirtan.

Aceasta a precizat ca unele recomandari ale UE nu au fost introduse in Romania, si se incearca introducerea doar a acelor recomandari care se preteaza pietei autohtone.

Declaratiile au fost facute in cadrul seminarului „Reglementare si Investitii” organizat marti la hotelul Novotel din Bucuresti de catre Financiarul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci