Orange Romania a inregistrat venituri de 484 milioane euro in prima jumatate a anului trecut.
In trimestrul al doilea, veniturile Orange Romania au coborat cu 4,9%, la 235 milioane euro, de la 247 milioane euro in aceeasi perioada a lui 2010, insa trendul de scadere s-a atenuat fata de declinul de 6,3% din primele trei luni ale acestui an, se arata in raportul financiar prezentat joi de grupul France Telecom, proprietarul Orange, informeaza Mediafax.
Situatia din Romania a avut o contributie negativa de 33 milioane euro la profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) al grupului pe pietele din segmentul „Rest of World”, care cuprinde tari din Africa, Orientul Mijlociu si Europa, noteaza France Telecom in raport. Acest indicator a scazut cu 185 milioane euro, respectiv 9,7%, fata de nivelul din prima jumatate a anului trecut, la 1,47 miliarde euro.
Numarul clientilor Orange Romania a scazut la 10,112 milioane, de la 10,464 milioane la sfarsitul anului trecut, in timp ce numarul utilizatorilor serviciilor de broadband a coborat de la 3,155 miliaone la 3,101 milioane.
„Ne pregatim pentru iesirea din criza prin investitii masive in extinderea acoperirii 2G si 3G. Ne vom concentra eforturile sa descoperim noi modalitati de crestere si sa ne adaptam oferta in functie de profilul si cerintele consumatorilor” a declarat directorul general al Orange Romania, Jean-Francois Fallacher, intr-un comunicat transmis de companie.
La nivel mondial, veniturile France Telecom ajustate pentru conditii comparabile au scazut cu 1,3% in trimestrul al doilea, la 11,34 miliarde euro, aproape de estimarile analistilor.
Totodata, al patrulea operator telecom din Europa dupa capitalizare a aratat ca profitul EBITDA in conditii comparabile a coborat cu 5,9%, la 3,88 miliarde euro, de asemenea apropiat de asteptarile pietei, transmite Reuters.
Grupul a anuntat de asemenea ca analizeaza o posibila vanzare a diviziei din Elvetia si ca isi „evalueaza optiunile in Austria si Portugalia”.
France Telecom detine 20% din compania portugheza Sonaecom si 35% din operatorul austriac One, participatii care, daca ar fi scoase la vanzare, ar putea aduce grupului circa 500 milioane euro, estimeaza analistii.
Orange este cel mai mare operator de telecomunicatii mobile din Romania dupa numarul de clienti, principalii rivali ai companiei pe plan local fiind Vodafone (Marea Britanie) si Cosmote (Grecia).
Nici concurentii de la Vodafone Romania nu o duc mai bine. Compania [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/vodafone-romania-a-pierdut-peste-250-000-de-clienti-in-ultimul-trimestru-65630/]a pierdut 250.000 de clienti[/url] numai in ultimul trimestru, iar veniturile din servicii au inregistrat o scadere de 6,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Grupul telecom grec OTE, actionarul majoritar al Cosmote Romania, va publica rezultatele financiare aferente trimestrului al doilea al anului pe 4 august.
La nivelul primului trimestru al anului, toti cei trei mai operatori de telefonie mobila [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/romania-cea-mai-proasta-piata-europeana-pentru-gigantii-telecom-peste-1-mil-de-clienti-pierduti-in-t1-61971/]au pierdut clienti[/url].
Astfel, Cosmote Romania avea, la finele trimestrului, cu 600.000 de clienti mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut, Orange Romania pierduse aproximativ 530.000 de clienti iar Vodafone Romania pierduse, la randul sau, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/vodafone-romania-a-pierdut-500-000-de-clienti-veniturile-din-servicii-au-scazut-al-doilea-an-la-rand-62501/]aproximativ 500.000 de utilizatori[/url].
Oicialii Orange Romania declarau, in mai, pentru DailyBusiness.ro, ca pierderile de clienti din aceasta industrie sunt un efect al crizei economice. Astfel, multi dintre utilizatori au ales sa renunte la un al doilea SIM pe care il aveau.