„Consideram ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii”, au declarat reprezentantii Vodafone Romania.
„Ne exprimam surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS„.
Declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii 3 ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au niciun fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine, au adaugat oficialii Vodafone.
„Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin 9 ani, intre 2003 si 2011”, potrivit reprezentantilor Vodafone.
Reactia Orange Romania (Update 2, ora 14:47)Orange Romania a reactionat dur la anuntul de scadere a tarifelor de interconectare facut joi de ANC, acuzand autoritatea telecom ca protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori.
Scaderea tarifelor de interconectare cu 1,37 eurocenti pentru fiecare apel terminat in retelele Orange si Vodafone, anuntata astazi de ANC, si valabila de la 1 ianuarie, inseamna scaderi in incasari de ordinul milioanelor de euro pentru cei doi operatori dominanti.
De exemplu, daca fiecare abonat ar primi un singur apel din alta retea pe an, operatorii Orange si Vodafone (cu 10 respectiv 9,5 milioane de abonati), ar pierde fiecare circa 1,3 milioane de euro. Sumele ar putea fi insa mult mai mari, avand in vedere diferenta mare de cota de piata dintre cele doua companii si restul pietei – Cosmote, Zapp, RCS&RDS.
„In conditiile in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator”, se arata in reactia oficiala a companiei Orange Romania. „Prin introducerea nejustificata a asimetriilor in relatiile de interconectare intre operatori, care contravine flagrant recomandarilor Comisiei Europene, ANC prejudiciaza interesul consumatorilor si protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori. Consideram ca ANC va intelege ca varianta propusa este inacceptabila si va modifica decizia in mod corespunzator„.
Unul din motivele pentru care lupta intre oferte a izbucnit recent mai dur pe piata telecom romaneasca este introducerea, luna trecuta, a sistemului de portabilitate, prin care abonatii pot sa-si schimbe operatorul fara a renunta la vechiul numar de telefon.
De la introducerea portabilitatii, pe 21 octombrie, pana pe 19 noiembrie, peste 11.600 de utilizatori de telefonie mobila si fixa au apelat la aceasta metoda, cu o medie de 390 de persoane care solicita acest lucru in fiecare zi.
Reactia RCS&RDS (Update 1, ora 13:48)
„Decizia ANC este una corecta. Trebuie urmarit insa ca pe viitor sa mentina aceasta tendinta de scadere a preturilor de interconectare, mai ales a operatorilor mari. Este o decizie benefica pentru utilizatori si intr-adevar va aduce un echilibru pe piata de telecom. In viitor speram ca se vor ajunge la tarife si mai mici de interconectare, astfel incat preturile finale ale utilizatorilor sa fie accesibile”, a declarat pentru DailyBusiness.ro, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.
RCS&RDS a lansat ieri un pachet promotional, de 2 euro pe luna, prin care clientii sai pot face apeluri catre numere din alta retea telecom la tarife mai mici decat cele de interconectare valabile in prezent. Acest lucru inseamna ca operatorul isi asuma pierderi la fiecare apel terminat in alta retea, cu scopul de a-si creste cota de piata. Conform ultimelor date disponibile, RCS&RDS a urcat vertiginos pe piata de telefonie mobila, avand 1,2 milioane de clienti.
Conform lui Liviu Nistoran, presedinte ANC, tarifele de interconectare vor scadea in continuare, urmand sa se egalizeze, cel mai probabil pana in 2011.
Romania va ocupa la 1 iulie 2009 a cincea pozitie in topul tarilor europene cu cele mai mici tarife de interconectare (valoare medie a tarifelor platite operatorilor dominanti de 5,03 eurocenti), fiind precedata de tari precum Franta cu un tarif mediu de interconectare de 4,50 eurocenti, Suedia cu un tarif de 4,00 eurocenti, Finlanda, 3,50 eurocenti si Cipru cu un tarif de 1,93 eurocenti. Pe ultimul loc se afla Bulgaria cu un tarif mediu de interconectare de 12,76 eurocenti, potrivit datelor furnizate de ANC.
ANC a decis scaderea tarifelor de interconectare, nemultumind Orange si Vodafone (Stirea initiala, ora 12:21)
Autoritatea in telecomunicatii din Romania (ANC) a decis ca de la 1 ianuarie 2009 sa modifice tarifele de interconectare in cazul principalilor operatori telecom „pentru a echilibra piata”. Astfel, tariful de interconectare perceput de Orange si Vodafone va scadea de la 6,4 la 5,03 eurocenti.
„Operatorii acestia (Orange si Vodafone – n.r.) sunt cei mai nemultumiti de decizie. Dar este necesara, pentru a echilibra piata telecom”, a justificat Liviu Nistoran, presedinte al autoritatii.
Orange si Vodafone au cei mai multi clienti din Romania (peste 10, respectiv 9 milioane), astfel ca ceilalti operatori vor face economii semnificative la tarifele de interconectare platite celor doi lideri de piata atunci cand clientii proprii suna in retelele Orange sau Vodafone.
In cazul Cosmote, tariful de interconectare va scadea de la 8,23 eurocenti la 6,4.
Scaderea tarifelor de interconectare in cazul RCS&RDS si Zapp va avea loc de la 1 februarie. In cazul Zapp, tariful va fi de 6,4 eurocenti de la 8,01 in prezent, in timp ce in cazul RCS&RDS, tariful scade cel mai putin comparat cu ceilalti operatori – de la 7,43 la 7,21 eurocenti.
ANC a decis scaderea tarifelor de interconectare, nemultumind Orange si Vodafone
Autoritatea in telecomunicatii din Romania (ANC) a decis ca de la 1 ianuarie 2009 sa modifice tarifele de interconectare in cazul principalilor operatori telecom „pentru a echilibra piata”. Astfel, tariful de interconectare perceput de Orange si Vodafone va scadea de la 6,4 eurocenti, perceputi in prezent, la 5,03 eurocenti.
„Principalii doi operatori de pe piata (Orange si Vodafone – n.r.) sunt nemultumiti de decizie. Dar este necesara, pentru a echilibra piata telecom”, a justificat Liviu Nistoran, presedinte al autoritatii.
Orange si Vodafone au cei mai multi clienti din Romania (peste 10, respectiv 9 milioane), astfel ca ceilalti operatori vor face economii semnificative la tarifele de interconectare platite celor doi lideri de piata atunci cand clientii proprii suna in retelele Orange sau Vodafone.
In cazul Cosmote, tariful de interconectare va scadea, de la 1 februarie 2009, de la 8,23 eurocenti la 6,4.
Tarifele Telemobil, operatorul brandului Zapp, vor ajunge la 6,4 eurocenti in februarie 2009, de la 8,01 eurocenti in prezent.
RCS&RDS, primul operator four-play de pe piata locala de telecomunicatii va ajunge la aceeasi data la un tarif de interconectare de 7,21 eurocenti, de la 7,43 eurocenti in prezent.