Licenta a fost acordata luni, 8 septembrie, de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).
„Consideram ca, datorita pretului extrem de mic al licentei si a restrictiilor de participare impuse, conditiile in care s-a organizat licitatia au fost inechitabile – fapt confirmat si de Consiliul Concurentei”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Dorin Odiatiu, wholesale international si regulatory affairs director al Orange Romania.
El a precizat ca societatea pe care o reprezinta are un proces in derulare pe aceasta tema.
Vodafone Romania, al doilea cel mai mare operator ce ofera si servicii de telefonie mobila din Romania, critica faptul ca prin aceasta noua licenta, actionarii majoritari ai Cosmote si Romtelecom au in prezent doua licente de telefonie mobila.
„Vodafone isi va continua demersul in justitie, considerand ca decizia anuntata astazi nu este de natura sa incurajeze o competitie corecta pe piata comunicatiilor mobile”, au declarat oficiali ai Vodafone Romania.
„Asa cum s-a exprimat si Consiliul Concurentei, actionarii operatorilor care detineau licente de comunicatii mobile nu erau eligibili sa participe la licitatie. Prin decizia anuntata astazi, obiectivul initial al autoritatilor, de a creste competitia pe piata telefoniei mobile, nu a mai fost o prioritate, actionarii majoritari ai Cosmote si Romtelecom avand acum doua licente”, au mai spus reprezentantii Vodafone.
Acestia considera ca „prin acordarea acestei licente la un cost de achizitie mult mai scazut in comparatie cu ceilalti operatori, se favorizeaza intrarea pe piata mobila a Romtelecom, cu implicatii semnificative asupra cadrului concurential”.
Pana la castigarea acestei licente, grupul grec OTE (care detine Romtelecom si Cosmote) nu avea nicio licenta de servicii de Internet mobil. Acest segment de piata joaca un rol financiar foarte important pentru operatori precum Vodafone si Orange Romania.
UPDATE – 14:20
In replica, Romtelecom a subliniat ca pana in prezent, grupul din care face parte nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente 3G.
„Noi am inteles punctul de vedere al Consiliului Concurentei, exprimat inca din noiembrie 2007 prin avizul favorabil pentru HG 61/2008, in sensul ca Romtelecom poate participa la procedura de selectie pentru acordarea acestei licente intrucat grupul din care facem parte nu detine nicio licenta de comunicatii electronice mobile de banda larga (broadband mobil)„, a declarat pentru DailyBusiness.ro Catalin Dima, director executiv juridic si corporate affairs al Romtelecom.
„Grupul nostru era singurul dintre marii operatori de pe piata romaneasca care nu detinea o licenta care sa permita furnizarea de servicii de broadband mobil, spre deosebire de Vodafone si Orange, care au licente si de 3G, si de Wimax, de RCS/RDS, care are licenta 3G si de Zapp, care are atat licenta CDMA, cat si 3G”, a mai spus Dima.
Oficialii Romtelecom au subliniat ca „abia prin cistigarea acestei licente de catre Romtelecom se va crea un cadru echitabil pentru desfasurarea competitiei pe piata comunicatiilor din Romania, in special in zona serviciilor de broadband mobil, din care consumatorii din Romania vor avea doar de cistigat”.