Complexitatea rogueware-ului, aspectul veridic al acestora si tehnicile de inginerie sociala sunt explicatiile succesului lor, dupa cum arata faptul ca din ce in ce mai multi utilizatori cad victime ale aceastui tip de inselatorie.
„In acest an, 34,8% din toate calculatoarele din intreaga lume au fost infectate cu un numar de malware, iar 5,4% au fost afectate de rogueware”, au spus oficialii producatorul de sisteme de securitate Panda Security.
[img=1019][/img]
Potrivit acestora, fiecare noua victima a unei inselatorii cu un antivirus fals permite hackerilor sa faca bani prin vanzarea de licente antivirus pe care utilizatorii nu le vor primi de fapt niciodata, prin furtul de date ale cardului de credit si vanzarea lor pe piata neagra sau folosirea lor pentru a face achizitii online etc.
Studiul Panda Security arata ca autorii de rogueware fac peste 34 milioane dolari pe luna (aproximativ 415 milioane dolari pe an).
Cum functioneaza antivirusii falsi
Chiar daca afacerile frauduloase cu rogueware au fost raportate pentru prima data in 2006, de fapt abia in 2008 acest tip de cod malitios a inceput sa se prolifereze. Utilizatorii se pot infecta prin simpla navigare pe Web, descarcand codec-uri pentru playere media, facand clic pe link-urile din e-mailuri etc.
Odata ce au infectat un sistem, aceste aplicatii incearca sa se dea drept solutii antivirus care detecteaza sute de amenintari de pe computerul victimei.
Atunci cand utilizatorul incearca sa elimine amenintarile, i se cere sa cumpere licenta „completa” a produsului si de foarte multe ori acestia cad in capcana si sfarsesc prin a face acest lucru. Cu toate acestea, odata ce vor cumpara licenta, ei nu vor mai auzi niciodata de „vanzator”, ramanand cu un antivirus fals pe computerul lor, spun reprezentantii Panda Security.