Astfel, potrivit studiului pentru anul acesta se asteapta o crestere de 7% a pietei de semiconductoare, fata de 5,8% cat era estimat in februarie. Prin urmare, veniturile din vanzarile de semiconductoare sunt estimate sa atinga in acest an 325,2 miliarde de dolari. Studiul arata ca trimestrial piata va fi in crestere anul acesta.
Unul dintre cei mai importanti factori care vor determina cresterea este dinamica mai accentuata a cererii pentru memorii DRAM, pentru care se estimeaza o scadere de doar 4%, fata de o diminuare de 10,6% cat era estimat anterior. Cresterea incasarilor de pe acest segment este determinata integral de cresterea preturilor medii de vanzare in T1, in special ca urmare a efectelor cutremurului din Japonia asupra lantului de distributie.
Piata de semiconductoare a scazut in T4 2010, pentru prima data in 6 trimestre. Potrivit unui studiu mai vechi al aceleiasi companii in ultimul trimestru din 2010 piata de semiconductoare a scazut cu 3,7% fata de trimestrul anterior, fiind prima scadere de la inceputul lui 2009.
Revenind la estimarile pentru 2011 pe piata semiconductoarelor, in Mike Howard, analist la HIS, spune ca acest cutremur va avea ca rezultat o reducere de 1,1% a livrarilor de memorii DRAM in martie si aprilie. Acest declin a mentinut insa stabil pretul memoriilor, in conditiile in care in martie, o luna traditional slaba, acestea scadeau cu pana la 3%.
Pentru luna aprilie, analistii se asteapta la preturi stabile sau chiar la cresteri de pana la 2% pentru memoriile DRAM, fata de un declin de 3-4% in acceasi perioada a anilor trecuti.
Niciuna dintre fabricile DRAM din Japonia nu au suferit daune din cauza cutremurilor, insa o faprica in care chip-urile sunt ansamblate detinuta de Elpida Memori a inregistrat perturbari ale activitati, asa ca livrarile au fost reduse.
Analistii se asteapa ca presiunea asupra preturilor sa nu mai fie atat de mare din a doua jumatate a anului, daca productia materialului din care sunt fabricate semiconductoarelor va fi afectata de situatia din Japonia.
Japonia este cel mai mare producator de silicon din care sunt produse semiconductoarele, acoperind 60% din productia globala.
Shin Etsu, cel mai mare furnizor al siliconului folosit la semiconductoare, continua sa aiba productia afectata de cutremur. Fabricile companiilor din Kamisu si Nishigo, care acopera 20% din productia globala sunt inchise.
Daca situatia nu se va remedia repede la aceste unitati de productie, in momentul in care productia de materie prima va scadea sub 50% fata de nivelul normal, atunci industria va fi afectata, iar din octombrie, preturile la DRAM ar putea creste.
Cum arata situatia fabricilor de semiconductoare din Japonia
Un alt studiu din luna aprilie al IHS iSuppli arata ca fabricile de semiconductoare din Japonia nu pot reincepe productia la capacitate normala pana cand replicile cutremurului nu inceteaza. Cutremurele de 4 pana la 7 grade au fost frecvente in Japonia dupa seismul de 9 grade din 11 martie, iar acest lucru face imposibila realuarea normala a productiei. De fiecare data cand un seism este mai puternic de 5 grade echipamentele se inchid automat.
In Japonia sunt 130 de linii de productie de semiconductoare in 53 de unitati, iar situatia actuala a determinat producatorii de echipamente IT sa isi majoreze comenzile de componente, pentru a fi siguri ca au stocuri destul de mari in cazul unei intreruperi a productiei.
Daca in februarie, o cercetare a IHS iSuppli arata ca stocurile de semiconductoare sunt alarmant de mari, ajungand la cel mai mare nivel din ultimii doi ani jumate, acum aceste stocuri excesive ofera doar o oarecare acoperire, dar nu pot compensa problemele din distributie.
Daca in domeniul productiei, Japonia este un jucator de top, la nivel de consum, cifrele sunt mult mai reduse. Piata de PC-uri din Japonia acopera doar 5% din vanzarile globale, procentul fiind similar si in cazul vanzarilor de telefoane mobile.
IHS iSuppli este o companie de consultanta si cercetare de piata care se ocupa printre altele si de domeniul tehnologiei.