Eurodeputatii considera adoptarea reglementarii privind tarifele de roaming un succes care aduce beneficii consumatorului european, dar atrag atentia ca ea nu se refera la SMS, MMS si transmisia de date – care ar trebui si ele reglementate – ci doar la apeluri. Noile tarife vor fi disponibile din toamna.
Proiectul de reducere a tarifelor pentru roaming apartine comisarului pentru telecomunicatii Viviane Reding. Ea a avertizat operatorii de telefonie mobila asupra preturilor ridicate pe care le aplicau apelurilor initiate si primite in strainatate, iar in urma cu zece luni a propus un proiect care viza reducerea acestora cu 70%. Astfel, Reding a propus reducerea la 40 de eurocenti (fara TVA) a apelurilor date si la 15 eurocenti la cele primite in strainatate.
Plafoanele acceptate miercuri sunt mai apropiate de valorile propuse de Parlament, 40 de eurocenti pentru apelurile efectuate si 15 pentru cele primite, fata de cele propuse de statele membre, 60, respectiv 30 de eurocenti.
In ciuda compromisului la care s-a ajuns intre Consiliu si Parlamentul European, stabilirea unui plafon al preturilor apelurilor date din si primite in strainatate nu este rezultatul unei competitii economice, ci al unei negocieri intre institutiile europene, ceea ce, potrivit eurodeputatilor, reprezinta o interventie pe piata europeana.
Eurodeputatii au subliniat necesitatea informarii consumatorilor asupra acestei noi reglementari.
Abonatii vor primi de la operatori informatii privind costul actual al roamingului potrivit abonamentului pe care il detin, precum si noul model, cu preturile care nu vor trece de plafonul garantat de tariful convenit marti. Utilizatorii vor avea la dispozitie o perioada de trei luni de zile in care vor decide daca vor sa ramana la tarifele actuale sau sa treaca la tariful UE. Daca nu au optat in cele trei luni de zile, consumatorii cu abonament standard vor fi trecuti automat la eurotarif. Pe de alta parte, consumatorii care au abonamente care le ofera conditii speciale pentru apelurile in roaming vor ramane la acestea.
Dupa votul de miercuri din PE, textul trebuie sa primeasca votul statelor membre, in 7 iunie. El ar putea intra in vigoare la jumatatea lunii iulie, ceea ce ar insemna ca utilizatorii ar putea beneficia de noile tarife in toamna, si nu in vara, asa cum promisese Comisia Europeana atunci cand a propus aceasta reglementare.