Unul dintre scenarii descrie un drum familiar, in care Internetul isi va continua expansiunea nestavilita si va avea parte de nenumarate inovatii la capitolul servicii. Celelalte trei pun la indoiala acest viitor si scot la iveala diferite riscuri si oportunitati existente atat pentru companiile care activeaza in acest segment, cat si pentru cei care reglementeaza.
Cele patru scenarii au fost construite in functie de mai multi factori de incertitudine privind sursa investitiilor in construirea de retele de banda larga (privat si public), felul in care va progresa tehnologia (descoperiri uriase sau pe avansuri incrementale) si comportamentul utilizatorilor.
Cele 4 scenarii
1. Frontiere lichide. O lume in care Internetul devine omniprezent si centrifugal. Tehnologia continua sa faca mai accesibile conectivitatea si dispozitivele (in ciuda investitiilor limitate in construirea retelei), in timp ce antreprenoriatul global – si competitia solida – asigura ca gama larga de nevoi si cereri din intreaga lume sa fie implinite rapid si din locatii si aranjamente la fel de diverse.
2. Crestere nesigura. lume in care utilizatorii – atat persoane fizice cat si juridice – sunt descurajati sa se bazeze intensiv pe Internet. Atacuri cibernetice persistente justificate de motivatii diverse pun serios la incercare capacitatea de prevenire a guvernelor si a corpurilor internationale. Alternative sigure apar, dar sunt scumpe.
3. Promisiune neindeplinita. O lume in care stagnarea economica prelungita in multe tari afecteaza raspandirea Internetului. Tehnologia nu ofera descoperiri compensatoare, iar politicile protectioniste ca raspuns la slabiciunea economica agraveaza situatia – atat in termeni economici, cat si in privinta adoptarii tehnologiei.
4. Fundatie nesigura. O lume in care Internetul devine o victima a propriului sau succes. Cererea pentru servicii bazate pe IP este nemarginita, insa constrangerile de capacitate si piedicile ocazionale creeaza un gol intre asteptari si realitatea utilizarii Internetului. Intre timp, standardele internationale de tehnologie nu sunt adoptate, partial din cauza unui recul global impotriva dominatiei tehnologice a SUA care dureaza de decenii.
„Urmatoarele 2 sau 3 miliarde de utilizatori de Internet vor veni, in cea mai mare parte, din pietele emergente si vor fi foarte diferiti de primele 2 miliarde; modelele de afaceri globale de succes si politicile nationale vor da gres daca se vor baza pe asteptari vechi in materie de comportament, preferinte si succes”, este de parere Enrique Rueda-Sabater, co-autor al raportului si director de strategie si economie pentru pietele emergente la Cisco.
Peter Schwartz, cofondatorul GBN si partener la Monitor spune ca nu putem prezice viitorul, „insa stim ca alegerile in materie de Internet care se vor face in 2010 vor avea consecinte pe termen lung – intentionate si neintentionate”.
„Speram ca aceste scenarii vor da nastere unei conversatii strategice mai profunde in cadrul comunitatilor de tehnologie si de politici publice despre impactul de maine al deciziilor de azi”, a mai spus Schwartz.
Viitorul incepe azi
Raportul evidentiaza si cinci tendinte puternice care se observa deja si care ofera un fundament comun pentru orice scenariu legat de viitorul Internetului. Aceste tendinte au legatura cu compozitia globala si guvernarea Internetului, diferentele dintre generatii, tehnologia interfetei, si modele de pret pentru conectivitate:
– Cea mai mare crestere a pietei legata de Internet va avea loc in afara economiilor cu venituri mari, sau „avansate”, de astazi;
– Guvernarea globala a Internetului va ramane in mare parte neschimbata;
– „Nativii digitali” vor relationa cu Internetul in feluri mult diferite fata de generatiile de dinainte;
– Tastatura QWERTY nu va fi interfata primara a Internetului;
– Consumatorii vor plati conectivitatea la Internet prin metode mult mai variate – pretul unitar devenind o raritate.