Conform studiului, in 2006 piata din Romania a fost influentata negativ de globalizare si centralizare. Marii utilizatori de ERP, privatizati in 2005, au decis includerea achizitiilor de licente si mentenanta pentru produsele software in conventiile de grup. Astfel, din prisma vanzatorilor de solutii ERP (filialele din Romania), 2006 a fost un an dificil pe segmentul de varf care a propulsat piata in ultimii doi ani – utilitatile.
In contrast cu evolutia segmentului de produse software, serviciile de implementare, integrare si training au cunoscut un trend puternic ascendent in 2006, acest an reprezentand un record pentru piata romaneasca de profil.
„Inca din 2006 s-a remarcat un inceput de orientare a actorilor de pe piata de ERP, cu precadere firmele medii si mici, catre o specializare verticala sau una pe dimensiuni de proiecte”, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing director PAC pentru Europa Centrala si de Est
„Astfel, atat in sfera partenerilor, in special SAP si Microsoft, cat si in cea a dezvoltatorilor de solutii ERP proprii, oferta da semne de structurare. Piata nu asigura inca volumul necesar la toate nivelurile, astfel ca de multe ori se ajunge la concurenta acerba chiar si pentru proiecte mici, sub 50.000 euro si cu atat mai mult pentru proiecte mai mari”, a continuat Schwab-Chesaru.
Conform analizelor PAC, cresterea costurilor companiilor pentru recrutarea si fidelizarea consultantilor nu a reprezentat, deocamdata, o piedica in dezvoltarea pietei de ERP.
„Cresterea cu 20% a numarului de consultanti ERP a fost prea mica fata de necesarul pietei, mai ales ca multi din noii veniti in acest sector nu aveau experienta proiectelor si nivelul de productivitatea a fost scazut”, a declarat managing directorul PAC pentru Europa Centrala si de Est.
Din studiul ERP Romania 2007 al PAC rezulta ca cea mai mare crestere pentru produse si servicii ERP s-a semnalat in sectoarele de servicii, retail & distributie, administratia publica si industrie.
„Urmarind evolutia cererii si a ofertei pentru solutii ERP si serviciile aferente, PAC considera ca segmentul companiilor cu 50-250 salariati este cel care va cunoaste cea mai rapida crestere, ponderea lui crescand pana in 2011 la 36%, comparativ cu 33-34% din ultimii ani”, a estimat Eugen Schwab-Chesaru.
Printre producatorii locali de ERP mai mari se numara Totalsoft, Wizrom, CriSoft, TransarT, BIT Software, EBS, acestia reusind sa isi creasca in fiecare an cota de piata.
Pierre Audoin Consultants (PAC) este prima societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice. PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 de piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Bucuresti, Londra si New York. De sase ani, filiala din Bucuresti se concentreaza pe principalele piete central si est europene ca Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.