59,4% din aceste incasari au fost aduse de aplicatiile software specializate pe back-up si arhivare, urmat de software-ul SRM (Storage Resource Management ) cu 15,2% din totalul pietei.
Aplicatiile SRM ofera o solutie de centralizare a datelor pentru a putea vizualiza mai bine distributia spatiilor de stocare in retea, a spus Haberkorn.
Cresterea numarului de servere la nivel global a fost de 12% in 2005, a spus Dre Van Brussel, senior manager la providerul de servicii de networking Cisco.
Tendinta pietei de retelistica la nivel global este de centralizare si simplificare a operatiunilor. Astfel, Cisco avea in trecut 50 de centre de date, ajungand treptat sa reduca numarul acestora pana la 5 (patru in SUA si unul in Olanda). Acest lucru a dus la o scadere a costurilor de intretinere, in special de curent electric, de 50 mil.$ in ultimii trei ani, a spus Brussel.
Cererea in Romania va creste de 6 ori pana in 2010
In Romania, cererea in privinta mediilor de stocare este in crestere, iar capacitatea totala de stocare livrata anul trecut a depasit 3.000 terabytes urmand ca pana in 2010 piata romaneasca sa atinga 18.000 Tb., au spus oficiali ai companiei de cercetare de piata si consultanta in domeniul tehnologiei informatiei IDC.
Datorita marimii business-ului, cheltuielile cele mai mari in ceea ce priveste retelistica si spatiile de stocare vor fi suportate de domeniile bancare si de telecomunicatii, a spus Jim Haberkorn
in cadrul conferintei organizata joi la Bucuresti „IDC Storage and Digital Datacenters Roadshow 2007”.
Cele mai importante proiecte de retelistica ca anvergura, in Romania, se vor desfasura, conform spuselor lui Haberkorn, in domeniul productiei si al sectorului public.
In Romania, ultimele generatii de solutii complete de retele vor fi folosite in special de companiile mari, datorita preturilor ridicate si a serviciilor complexe pe care vendorii le pun la dispozitie. Solutii totale de retelistica sunt puse la dispozitie la nivel global doar de HP si IBM, restul companiilor oferind doar unele servicii din totalul celor ce sunt necesare pentru a pune la punct o retea de mare dimensiune, a mai spus Haberkorn.
Oficiali ai IDC au specificat ca pietele mediilor de stocare din Europa Centrala si de Est se numara printre pietele cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din regiune.
Studiile de piata IDC, confirmate de Haberkorn, releva ca e-mailul este clasificat ca fiind problema principala ca mediu de stocare pentru managerii IT. „Aceasta procupare se naste din faptul ca e-mailul este instrumentul esential in afacerile de astazi” spune Philip Korinek, manager de proiecte, Storage Systems.
Odata cu cresterea numarului de useri dintr-o retea, creste si posiblitatea defectarii serverelor si intreruperilor conexiunilor la Internet. Unul dintre cei mai mari provideri de acces internet si servere din lume, AOL, a inregistrat pierderi de 10 mld.$ ca urmare a caderii serverelor timp de 8 ore, a spus Haberkorn, subliniind astfel importanta timpului in care accesul clientilor la retea este limitat.
Primul hard-disk realizat vreodata a fost conceput de IBM in 1956 si avea o capacitate de stocare de 4,4 Mb. Hard-diskul, numit Ramac, avea capacitatea de 2000 biti/inci patrat. La momentul actual, hard-diskurile moderne pot inregistra pana la 130 mld. de biti/inci patrat, maximul ce poate fi atins cu tehnologia actuala fiind de 500 mld. biti/inci patrat.