„Pe ansamblu, bilantul pare neasteptat de pozitiv pentru o perioada de recesiune atat de severa, dar, la o analiza de detaliu, trebuie notate traiectorii diferite si decalaje considerabile in evolutia sectoarelor IT&C”, a declarat, Mircea Vuici, coordonatorul studiului, citat de Mediafax.
Segmentul productiei de echipamente IT (hardware) a contribuit „aproape in intregime” la cresterea cifrei de afaceri din industria TI&C, propulsata de exporturi si dominata de platforma Nokia, in timp ce sectoarele de servicii au evoluat negativ, fiind influentate puternic de contractia pietei interne.
Sectorul telecomunicatii, care depinde cel mai mult de consumul intern, a fost si cel mai puternic afectat de criza. Cifra de afaceri a sectorului a scazut cu 14% in 2009 si cu inca 10% in 2010, la 3,97 miliarde euro, in conditiile declinului veniturilor din telefonie fixa si mobila si din cablu TV analogic, necompensat de avansul segmentelor Internet broadband si TV digital.
„In doi ani sectorul telecom a pierdut 1,1 miliarde euro, din care circa 850 milioane euro reprezinta reducerile insumate ale primelor trei companii telecom, respectiv Orange, Vodafone si Romtelecom”, se arata in studiu.
La randul sau, sectorul software si servicii a inregistrat, in 2009, o scadere cu 13%, la 2,19 miliarde euro, dar a urcat in 2010 cu 9% la 2,39 miliarde euro, nivel cu cinci puncte procentuale sub cel din 2008.
„Socul resimtit in primul an de criza de majoritatea companiilor de software si servicii a fost deosebit de puternic, mai ales ca a survenit dupa opt ani de cresteri continue ale sectorului cu rate anuale depasind 20%”, conform ITC.
Sectorul hardware si electronica a fost singurul care a evoluat ascendent pe intrega perioada a crizei, cu cresteri de 16% in 2009 si 43% in 2010.
„Reducerea consumului intern la aproape jumatate a afectat producatorii locali, in special retailerii-asamblatori de calculatoare, care au cunoscut un declin dramatic soldat cu insolvente si falimente. Unitatile de productie ale companiilor straine au intampinat dificultati in 2009, dar au avansat puternic in 2010, o data cu revenirea comenzilor externe. Contributia cea mai importanta a avut-o platforma Nokia de la Jucu/Cluj, care a ajuns sa reprezinte doua treimi din productia totala”, conform ITC.
Valoarea adaugata bruta realizata de cele trei sectoare a coborat cu 15%, datorita contractiei din servicii si mai ales din telecomunicatii, care nu a putut fi compensata de sectorul hardware unde, desi in crestere, valoarea adaugata se mentine la un nivel coborat.
„Contributia industriei IT&C la PIB (ponderea in totalul valorii adaugate brute pe intreaga economie) s-a situat la circa 3% in 2010, cu o zecime de punct procentual mai putin decat in 2008”, se arata in studiul ITC.
Exporturile romanesti din industria TI&C au inregistrat cresteri „remarcabile”, cu 10% in 2009, considerat an de regres general al exporturilor romanesti, si cu 30% in 2010, provenind preponderent din hardware si datorandu-se in special productiei de la Nokia, care a devenit al doilea mare exportator al Romaniei.
Soldul negativ al balantei comerciale s-a diminuat (46%), iar ponderea exporturilor IT&C in totalul exporturilor romanesti a urcat la 9,8% in 2010.
In sectorul software si servicii IT, exporturile au revenit in 2010 la o crestere mai viguroasa (11%), dupa ce au stagnat in 2009, generata atat de centrele de servicii si de dezvoltare software ale multinationalelor, cat si de vanzarile de solutii software si contractele externe ale companiilor locale.
Efectele recesiunii industriei IT&C sunt subliniate de numarul firmelor care au intrat in insolventa sau faliment, in dizolvare voluntara si lichidare, sau si-au intrerupt temporar activitatea.
„La sfarsitul lui 2009, circa 3.140 de firme IT&C se aflau intr-una din aceste situatii, iar un an mai tarziu, in 2010, numarul se marise la 4.870, din care 3.900 activau in sectorul software si servicii. Majoritatea sunt firme mici si foarte mici dar au fost afectate si companii importante cum ar fi K-Tech Electronics, Flamingo Computers, DTH Television Group sau CCC Blue Telecom”, se arata in studiu.
Piata totala de fuziuni si achizitii a avut doi ani de scadere la nivelul intregii economii, insa in sectoarele telecomunicatii si distributia si retailul IT&C s-a inregistrat un nivel al tranzactiilor comparabil cu cel din anii anteriori, in conditiile in care recesiunea a condus la o intensificare a concurentei si a eforturilor de consolidare.
„Majoritatea achizitiilor au avut ca obiect firme aflate in dificultate, cu pierderi si datorii acumulate mari, sau intrate deja in stadiul de insolventa, iar cumparatorii cei mai activi au fost Romtelecom, RCS&RDS, Cosmote si Asesoft”, conform ITC.
Industria IT&C a pierdut in cei doi ani criza peste 8.000 de angajati (7%), cele mai semnificative reduceri de personal fiind in telecomunicatii (6.660) si hardware (3.850), in timp ce in software si servicii, numarul mediu de angajati s-a marit cu peste 1.000 in fiecare din cei doi ani.
„Salariile IT&C au scazut cu 5% in 2009 sub presiunea reducerii veniturilor, dar au revenit la crestere (10%) in anul urmator, astfel incat valoarea medie anuala din 2010 (9.130 euro) a depasit-o pe cea din 2008. In paralel cu usoara crestere a salariului, productivitatea medie pe industria IT&C a inregistrat un regres (9%, cumulat pe cei doi ani). Atat in telecomunicatii, cat si in software si servicii s-a agravat decalajul dintre salariile in crestere si productivitatea in scadere”, apreciaza ITC.
Potrivit ITC, pentru 2011, „prognoza de crestere modesta”, de 1,5%, este revizuita in sens pozitiv.
„Se considera ca principalele motoare ale cresterii economice vor fi exporturile si investitiile straine directe, in timp ce contributia consumului intern al populatiei va fi mult mai slaba. Datele statistice pe primul trimestru confirma evolutii pozitive in multe domenii, dar indica si viitoarele pericole (inflatie, apreciere a leului, etc)”, se arata in studiu ITC.
Astfel, in studiu se arata ca se va inregistra o crestere in retailul electro-IT, explicabila prin nivelul extrem de scazut la care ajunsese, atenuarea contractiei din telecomunicatii, cresterea din servicii TI si avansul sustinut al exporturilor de hardware si electronica.
In telecomunicatii, asteptarile pentru intreg anul 2011 sunt legate de o stopare a declinului si o stabilizare la un nivel inferior celui de la sfarsitul anului trecut.
Sectorul software si servicii va continua sa evolueze pozitiv, in conditiile accentuarii cererii externe, dar si ale reluarii investitiilor companiilor din economie si maririi consumului generat de componentele TI ale proiectelor finantate din fondurile structurale.
„O crestere a cifrei de afaceri a intregului sector cu 10%-15% si depasirea nivelului din 2008 poate fi considerata o estimare precauta”, apreciaza ITC.
Sectorul hardware si electronica, dominat de unitatile de productie ale multinationalelor, isi va mentine cursul ascendent din anul trecut si va inregistra noi cresteri cu doua cifre provenite din exporturile sustinute de cererea externa, mai apreciaza Institutul pentru Tehnica de Calcul in studiul realizat.
Analizele ITC se bazeaza in principal pe prelucrarea datelor de bilant ale firmelor TI&C, dar si pe informatiile comunicate de companii sau furnizate de institutii publice ca INS, BNR, ANV, etc. Aceste studii urmaresc sa ofere o imagine asupra evolutiei industriei, complementara informatiilor privind piata care circula mai frecvent.