Vanzarile de servere cu sistemul de operare Linux au inregistrat in Europa de Vest cel mai ridicat ritm de crestere de pana acum, 42%. Vanzarile de servere Windows au sporit cu 13%, in asteptarea lansarii sistemului de operare pentru retele Longhorn in viitoarele trimestre.
Vanzarile de servere bazate pe arhitectura x86 au totalizat 2 mld.$ (1,5 mld. euro). Vanzarile de servere bazate pe procesoare AMD Opteron au crescut in zona EMEA cu 60%, pana la o valoare de 300 mil. $ (225 mil euro) . Dintre serverele non-x86, cea mai mare crestere au inregistrat-o serverele bazate pe arhitectura IA-64 (cu procesoare care folosesc tehnologia EPIC, precum Intel Itanium), care au crescut cu 54% in primul trimestru, fata de primele trei luni ale anului trecut.
Vanzarile de servere de tip blade (servere compacte) au crescut cu 49% in zona EMEA. Cea mai mare cerere pentru servere de tip blade pe tehnologie x86 a fost observata in randul organizatiilor din Orientul Mijlociu si Africa.
„Tehnologia de virtualizare a serverelor, adoptata pe scara larga in organizatiile din Europa de Vest, reprezinta, in acest moment, unul din principalii factori care influenteaza acum cresterea pe piata serverelor”, a declarat directorul programului European Enterprise Servers din cadrul IDC, Nathaniel Martinez.
Compania HP a vandut cele mai multe servere, cu rezultate bune in special pe gamele Integrity, Integrity Non-Stop si ProLiant. IBM s-a situat pe locul doi, la distanta mica de HP, datorita rezultatelor obtinute cu liniile „System p”, „System z” si „System y”. Pe locul trei s-a aflat Sun, care a inregistrat vanzari mai mari cu 11% pe segmentul serverelor de tip x86. Companiile Dell si Fujitsu-Siemens s-au clasat pe locurile patru, respectiv cinci.