„Investitia se va ridica la aproximativ 3.000 de euro, in prima faza urmand sa fie acoperit parcul din fata Teatrului National Bucuresti, zona spitalului Coltea si intreaga intersectie”, a precizat Onciu.
„In aproximativ trei saptamani vom instala inca 4 hot-spot-uri pentru a continua acoperirea pietei, in fata Facultatii de Geografie si in zona statuilor de langa Muzeul de Istorie”, a continuat acesta.
Viteza de transfer a datelor va fi de 100Mbps metropolitan respectiv 1,5 Mbps catre site-urile externe. In functie de cati utilizatori vor accesa internetul simultan in aria de acoperire, banda se va imparti in mod proportional la numarul acestora.
Costurile pentru operarea sistemului sunt acoperite prin venituri obtinute prin publicitatea afisata fiecarui utilizator, in interiorul browser-ului de Internet, in partea de sus a fiecarei pagini vizitate si sub forma de reclame text contextuale.
Pana la finele anului, compania si-a propus sa acopere integral suprafata parcului Cismigiu din Bucuresti.
Hot-spot.ro este subsidiara firmei AtlasNet, care activeaza pe piata telecomunicatiilor din 2002.
Compania s-a lansat pe piata internetului wireless in luna aprilie a acestui an, pana in prezent operand 44 de hot-spot-uri la nivelul Bucurestiului, urmand sa se extinda in tara. In Bucuresti zonele acoperite in prezent sunt Romexpo si Facultatea de Stiinte Politice, ambele cu acces gratuit la Internet.
„Internetul wireless este accesibil in 5 sali ale complexului, care gazduiesc in prezent expozitii. Putem sa alocam dinamic resursele, astfel incat accesul la Internet sa fie disponibil doar in salile care gazduiesc evenimente”, a spus pentru DailyBusiness Ovidiu Stanciu, director IT Romexpo.
AtlasNet a inregistrat anul trecut venituri de 86.000 de euro si intentioneaza sa-si creasca afacerile anul acesta cu 150%, conform oficialilor companiei. Compania este controlata de o persoana fizica, Stefan Apateanu.
Conform datelor furnizate de Ministerul Economiei si Finantelor, AtlasNet a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 175.000 lei (48.000 euro) si un profit net de 45.000 lei (12.400 euro).
Primul oras romanesc acoperit 100% de Internet wireless, cel mai devreme in 2008
Conform unor estimari din piata, primul oras romanesc acoperit integral de Internet fara fir va fi din zona Ardealului, principalele candidate fiind Cluj si Sibiu.
„In niciun caz Bucurestiul nu va printre primele orase, deoarece are o arhitectura foarte dificila pentru un astfel de proiect, care poate fi si destul de scump”, a spus Onciu.
Pentru acoperire metropolitana, este nevoie de echipamente speciale (routere capabile sa comunice intre ele), al caror pret variaza intre 1.000 si 3.000 euro, conform oficialilor providerului de Internet C*Free.
Clujul si Sibiul au arhitectura liniara, sunt orase bine dezvoltate economic si au administratie publica mai flexibila, este de parere Alex Onciu de la Hot-Spot.
Cititi mai multe despre piata nationala de acces wireless la Internet intr-o analiza DailyBusiness ce va fi publicata maine.