In Romania, cea mai mare crestere a ratei de piraterie a fost inregistrata pe segmentul de soft pentru business si pentru aplicatiile de afaceri, pierderile inregistrate pe acest segment fiind de 80 mil. $, in crestere cu 17 mil. $ fata de 2006. Rata de piraterie pe acest segment a fost de 70%, in crestere cu un punct procentual fata de 2006.
Pierderile provenite din pirateria muzicala s-au ridicat la 15 mil. $, in crestere cu 5 puncte procentuale fata de 2006, pana la o rata de piraterie de 65%.
O alta rata ridicata a pirateriei a fost semnalata pe segmentul aplicatiilor software de divertisment, unde s-a inregistrat o crestere cu 12 puncte procentuale fata de 2006, pana la 89%. IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.
„Internet Café-urile permit in continuare clientilor sa schimbe fisiere in mod ilegal precum si sa traga gratuit programe care in mod normal sunt supuse taxelor”, mentioneaza IIPA. „Majoritatea materialelor piratate circula insa prin intermediul retelelor din orase mari precum Bucuresti, Iasi, Galati, Timisoara sau Suceava. In prezent, in Romania sunt peste 7 milioane de utilizatori de Internet, ceea ce reprezinta circa 31% din populatia totala a tarii”, semnaleaza IIPA, subliniind ca 25% din conexiuni sunt broadband.
Anul trecut, conform IIPA, au fost deschise 460 de dosare penale legate de vanzarea ilegala de muzica. In cazul a 173 de dosare procurorii au renuntat la continuarea procedurii de urmarire penala, 85 au fost judecate, iar in 31 de cazuri au avut loc condamnari.
„Providerii de Internet din Romania (ISP-urile) sunt in continuare indiferenti in fata acestei probleme. Odata cu cresterea ratei de penetrare a conexiunilor in banda larga, tot mai multi utilizatori folosesc protocolul de conectare directa intre calculatoare (P2P)”, se mai arata in raportul anual al IIPA.
Raportul a subliniat ca pirateria pe suportul unitatilor optice este in scadere, dar ca in continuare exista un numar important de persoane fizice sau chiar organizatii care vand CD-uri sau DVD-uri cu materiale piratate. Acestia isi fac reclama cel mai des pe Internet, prin spam-uri pe e-mail sau chiar pe strada. Circa 30% din CD-urile si DVD-urile ilegale vin din Rusia, pe la granita cu Moldova.