- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Planurile secrete ale Deutsche Telekom in Romania: Ce mai vor nemtii sa cumpere

13 May, 00:09 • razvan.codorean
Cum va suna o oferta "all-in-one" in care sa putem alege televiziune prin cablu sau satelit, telefonie fixa si mobila, Internet prin cablu sau wirelles, toate cumparate din reteaua de magazine sub marca Deutsche Telekom - T Mobile? Pentru rivalii de la RCS&RDS, probabil nu foarte bine.
Planurile secrete ale Deutsche Telekom  in Romania: Ce mai vor nemtii sa cumpere

Sefii de la Deutsche Telekom si OTE vin saptamana viitoare in Romania pentru a discuta preluarea actiunilor Romtelecom detinute de stat. Prezenta acestora la Bucuresti ar putea ascunde si posibile negocieri privind preluarea altor business-uri din sectorul de comunicatii, televiziune si Internet.

Surse din piata de telecomunicatii vorbesc, de mai multa vreme, despre interesul Deutsche Telekom-OTE pentru UPC, al doilea jucator din piata de televiziune prin cablu.

Mai nou, se speculeaza si despre posibila preluare a Orange de catre Deutsche Telekom, mai cu seama ca nemtii au anuntat ca discuta un parteneriat cu France Telecom, detinatorul Orange, menit sa genereze economii anuale de 1,3 miliarde de euro in urmatorii trei ani.

Daca negocierile se vor concretiza, Deutsche Telekom ar putea forma cel mai important jucator din piata de telecomunicatii din Romania (Romtelecom, Cosmote, Orange, UPC, NextGen si retelele de magazine Romtelecom si Germanos). Sefii grupului german au declarat, de multa vreme, ca sunt interesati de piata romaneasca si ca se afla in cautarea unor oportunitati de investitii, in ciuda declinului din ultimii 2 ani, datorat crizei.

In 2008, dupa ce au preluat 30% din actiunile grupului OTE, pentru 3,8 miliarde de euro, nemtii au devenit indirect actionari la Romtelecom, unde grecii detin 54,01%. De atunci, au preluat managementul OTE, iar acest lucru s-a vazut si in Romania, unde afacerile Romtelecom, Cosmote, NextGen si Germanos au capatat un nou suflu.

Business-ul a ajuns la peste 11 milioane de abonamente la telefonie, Internet si televiziune, in valoare de peste 1,1 miliarde de euro pe an. OTE a anuntat, oficial, ca vrea ca pana in 2012 sa devina principalul furnizor de servicii pentru piata romaneasca.

Pe telefonie, dupa ce a preluat Zapp, Cosmote a lansat pachete de servicii ieftine, promovate agresiv, cu multe minute gratuite, ce i-au adus o crestere semnificativa in fata rivalilor de la Orange si Vodafone, iar pe telefonia fixa a lansat oferte speciale, ce au inclus convorbiri gratuite intre anumite intervale orare.

Pe segmentul de televiziune, managerii de la Romtelecom au continuat extinderea prin compania de televiziune prin cablu NextGen, prin preluarea retelelor Boom TV si AKTA Satelit si prin promovarea ofertei Dolce, insotita de pachetele de canale specializate Dolce TV. Potrivit estimarilor pietei, au devenit, astfel, al doilea jucator din piata, dupa RCS&RDS, detronand UPC.

Pe segmentul de Internet, managementul s-a concentrat pe promovarea agresiva a ofertelor Romtelecom (internet prin cablu) si Cosmote (internet mobil).

Mai nou, OTE incearca sa isi consolideze actiunile prin promovarea unui management unic al afacerilor din Romania, sub bagheta lui Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote. Potrivit unor surse din piata, acesta ar urma sa preia functia lui Yorgos Ioannidis, 61 de ani, CEO al Romtelecom din 2007, [url=http://www.zf.ro/business-hi-tech/seful-cosmote-preia-si-conducerea-romtelecom-8248263]dupa cum a scris ZF[/url].

Negocieri la Bucuresti

Michael Tsamaz, seful grupului elen OTE, si unul dintre vicepresedintii Deutsche Telekom (DT), vor veni pe 17 mai la Bucuresti pentru a negocia cu autoritatile pachetul de 46% din actiunile Romtelecom, pe care statul vrea sa le vanda. Se anunta negocieri destul de incinse, mai cu seama ca Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, spera sa obtina 1 miliard de euro, in timp ce oficialii Deutsche Telekom-OTE n-ar fi dispusi sa plateasca, potrivit presei elene, mai mult de 300-350 milioane euro.

Miercuri, ministrul Vreme i-a avertizat pe greci ca nu va ceda la pret si a anuntat ca are deja o oferta si de la RCS&RDS, dar ca, daca nu va vinde la OTE, va scoate actiunile pe bursa. Va obtine 1 miliard de euro? Destul de putin probabil, la cum arata bursa romaneasca. Dar asta este alta poveste. Cert este ca actionarii majoritari sunt interesati, cu siguranta, sa preia actiunile, pentru a-si putea pune in practica planurile de consolidare. 

Dincolo de intalnirea cu autoritatile, surse din piata vad drept posibila o intalnire si cu sefii de la UPC, carora le-ar putea face o oferta. Nemtii ar incerca sa profite, astfel, de ezitarile omului de afaceri Zoltan Teszari (seful RCS&RDS) in negocierile cu Liberty Global (proprietarul UPC). Teszari ar vrea o fuziune, in cadrul careia sa ofere actiuni, americanii ar prefera insa cash-ul. Tocmai pe aceasta situatie mizeaza nemtii de la Deutsche Telekom, care nu duc lipsa de bani.

Cert este ca americanii de la Liberty Global sunt nemultumiti de pierderile companiei care in 2009 au ajuns la 119,6 milioane de euro, mai mult decat cifra de afaceri de 116 milioane de euro.

Tot in cadrul vizitei de la Bucuresti, sefii de la Deutsche Telekom ar putea lua pulsul si unei alte afaceri de care par a fi interesati – Orange Romania.

France Telecom a anuntat, recent, ca va evalua toate afacerile pe care le detine, iar pe cele nesatisfacatoare ar putea sa le externalizeze.

Chiar daca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/france-telecom-nu-vindem-in-momentul-de-fata-orange-romania-o-astfel-de-decizie-s-ar-lua-in-cel-mai-rau-caz-61835/]au anuntat ca nu vand, pentru moment, business-ul din Romania[/url] – operatorul de telefonie mobila si date Orange, trebuie luata in seama intentia francezilor de a colabora cu nemtii pentru a-si reduce costurile de operare din mai multe piete.

Filialele France Telecom si Deutsche Telekom din Marea Britanie au fuzionat recent, iar in Polonia au decis sa foloseasca in comun toata infrastructura.

Intelegerea semnata, luna trecuta, de cei doi giganti nu face referire concreta la Romania, insa, avand in vedere ca prevede economii anuale de 1,3 miliarde de euro in urmatorii trei ani, nu este exclus ca Orange sa intre intr-un parteneriat cu Deutsche Telekom.

Daca se va ajunge la un acord privind piata din Romania, Deutsche Telekom va fi pusa in ipostaza de a controla doua afaceri cu acelasi profil – Orange si Cosmote. Iar de aici, variantele sunt simple. Ori dispare una dintre ele, ori fuzioneaza sub o noua marca – T- Mobile.

[url=http://www.bizcity.ro/stiri/surse-romania-va-fi-prima-tara-in-care-cosmote-devine-t-mobile.html?id=40484]Inca din 2008 se discuta[/url] de faptul ca Cosmote va deveni T-Mobile.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...