Polaroid, care in 1978 avea un numar de 21.000 de angajati, va ramane pana la jumatatea lui 2008 cu 150 de angajati. Compania va inchide in aceasta perioada fabricile de productie din Massachusetts, Mexic si Olanda. Compania a incetat productia de camere foto cu developare instantanee in urma cu doi ani.
„Incercam sa reinventam marca Polaroid, pentru a se ridica la nivel asteptarilor clientilor si in urmatorii 30-40 de ani”, a declarat Tom Beaudoin, directorul financiar al companiei.
Polaroid nu a reusit sa faca tranzitia de la fotografia cu developare instantanee la fotografia digitala, considerand ca va reusi sa isi mentina stabil numarul de clienti. Compania Kodak in schimb a trebuit sa concedieze un numar de 27.000 de angajati si sa cheltuiasca 3,4 mld.$ in patru ani pentru a face tranzitia de la film la fotografia digitala.
Vanzarile de camere cu film au scazut de la an la an cu 25-30% „si aceasta scadere se va mentine pana cand camerele cu film vor disparea aproape complet”, este de parere Ed Lee, analist al companiei de cercetare InfoTrends Inc.
„La un moment dat, era inevitabil ca Polaroid sa stopeze productia de film. Nu mai era de ceva timp profitabila”, a continuat Lee. Compania Polaroid nu a oferit informatii despre costurile inchiderii productiei si cele aferente cu disponibilizarile.
Dupa inchiderea fabricilor Polaroid, unicul jucator mare de pe piata producatorilor de film pentru aparate foto va ramane compania japoneza Fujifilm.
Polaroid a introdus prima sa camera foto in 1948.
Cele mai mari venituri ale companiei au fost inregistrate in 1991, cand compania a inregistrat afaceri de aproape 3 mld. $. Polaroid a intrat in 2001 in faliment si a fost cumparata in 2005 pentru 426 mil.$ de catre compania Minnetonka.
Polaroid cauta in prezent un partener care sa fie interesat sa achizitioneze drepturile de productie ale filmului pentru aparate foto, in speranta ca acea companie va continua productia pentru entuziastii camerelor de tip Polaroid.