- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Posibile nereguli la infiintarea ANRCTI atrag critici din partea UE

07 Nov, 17:15 • Redactia DailyBusiness
Comisia Europeana (CE) ar putea demara procedura de infringement impotriva Romaniei, din cauza unor posibile nereguli in legea de infiintare a organizatiei-arbitru in IT&C-ul romanesc - Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei - conform oficialilor autoritatii.
Posibile nereguli la infiintarea ANRCTI atrag critici din partea UE

ANRCTI a fost infiintata printr-o ordonanta de urgenta emisa in decembrie 2006 dupa un scandal in care a fost implicat si premierul Tariceanu, insa legea de aprobare a ordonantei nu a fost promulgata inca de presedinte. Comisia Europeana a trimis recent o scrisoare semnata de comisarul Viviane Reding, prin care sunt semnalate unele nereguli in legea de infiintare, si in care comisarul „isi manifesta ingrijorarea privind independenta politica a ANRCTI”, conform lui Dan Georgescu, presedintele autoritatii, citat de NewsIn.

Presedintele Autoritatii in Comunicatii considera ca CE ar putea demara procedura de infringement impotriva Romaniei, daca institutia pe care o conduce nu va ramane independenta, si a spus ca sanctiunile ar putea fi evitate daca Parlamentul va remedia problemele semnalate de oficialii UE.

Dan Georgescu a declarat ca in legea de infiintare a Autoritatii s-au strecurat un numar de prevederi care incalca legislatia europeana si procedura de adoptare prevazuta de Constitutia Romaniei.

„Constitutia spune ca, in cazul infiintarii de autoritati autonome, Camera decizionala trebuie sa fie Senatul, nu Camera Deputatilor. Opinia mea este ca legea a avut mari lacune, din multe puncte de vedere, si aceasta s-a intamplat pentru ca nu s-a facut o consultare publica. Nu stiu daca ministerul a fost implicat, noi in niciun caz nu am fost implicati”, a explicat Georgescu.

Nerespectarea procedurilor de adoptare a legii privind infiintarea ANRCTI a fost semnalata marti de presedintele Traian Basescu, care a retrimis actul normativ inapoi in Parlament.

Potrivit lui Georgescu, in noua varianta a legii s-au strecurat niste prevederi care spuneau, in primul rand, ca se instituie un consiliu de conducere numit de grupurile parlamentare – deci de grupuri politice – si ca ANRCTI trebuie sa prezinte ori de cate ori este nevoie rapoarte de activitate la comisia de specialitate din Camera Deputatilor.

Presedintele Autoritatii in Comunicatii a mai semnalat si faptul ca, prin forma legii trimise de catre Camera Deputatilor la promulgare, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) incalca independenta ANRCTI.

„Ministerul – care este de fapt actionar pe piata si detine in proportie de 100% actiunile Radiocomunicatii (Societatea Nationala de Radiocomunicatii – SNR – n.r.), 46% din Romtelecom si Posta Romana – emite anual o scrisoare de instructiuni catre ANRCTI privind ceea ce trebuie sa faca in anul urmator. Aceasta incalca evident independenta ANRCTI de catre minister, care in mod normal, fiind operator pe piata, nu trebuie sa se pronunte in ceea ce priveste activitatea Autoritatii”, a explicat Dan Georgescu.

Pe de alta parte, oficialii MCTI considera ca legislatia privind Autoritatea in Comunicatii respecta in totalitate prevederile Uniunii Europene, iar temerile Comisiei Europene sunt nejustificate si pericolul declansarii procedurii de infringiment este eliminat.

Referitor la scrisoarea anuala pe care MCTI o trimite ANRCTI, ministerul spune ca este un instrument de comunicare cu executivul. „Scrisoarea anuala a MCTI catre ANRCTI nu are, in opinia legiuitorului, decat rolul de a transmite, pe cale oficiala, strategia Guvernului in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, urmand ca ANRCTI sa decida asupra modalitatilor de punere in practica a acestei strategii”, potrivit Ministerului Comunicatiilor.

Reprezentantul ANRCTI, Georgescu, a explicat ca scrisoarea comisarului european pentru Comunicatii, Viviane Reding, in care aceasta isi manifesta ingrijorarea privind independenta politica a ANRCTI, a fost trimisa Autoritatii luni, in copie. „Departamentul de Afaceri Europene (DAE) a fost sesizat cu aceasta scrisoare, am fost invitati la o dezbatere acolo si cu aceasta ocazie, in anexa, ni s-a trimis si noua scrisoarea. (…) Pana atunci scrisoarea a fost la minister si noi nu am avut acces la ea”, a precizat presedintele ANRCTI.

Referitor la scrisoarea comisarului european Viviane Reding, Georgescu a mai spus ca in document nu se faceau niciun fel de afirmatii. „Era o scrisoare prin care doamna Reding isi exprima ingrijorarea referitor la modificarea legislativa care a avut loc si cerea ministerului niste lamuriri. Informatiile importante au aparut astazi (miercuri – n.r.) cand purtatorul de cuvant al doamnei Reding a raspuns la niste intrebari mai punctuale si a facut afirmatii legate de procedura de infringement. In scrisoarea initiala nu exista decat exprimarea ingrijorarii”, a punctat Dan Georgescu, care a precizat ca riscul declansarii unei proceduri de infringement este posibila, dar ca nu este totul pierdut.

„Romania poate sa indrepte lucrurile acum, prin retrimiterea legii la Parlament. Nu putem decat sa asteptam ca Parlamentul si Guvernul – care trebuie sa tina seama de observatiile Comisiei Europene – sa modifice legea si sa respecte cerintele. Noi (ANRCTI – n.r.) nu putem face nimic pentru ca nu avem initiativa legislativa. Daca vom fi consultati ne vom spune parerea”, a afirmat presedintele Autoritatii in Comunicatii.

El a explicat ca atunci cand a aparut aceasta lege, ANRCTI nu s-a opus pentru ca in programul de guvernare era scris ca Autoritatea trebuie sa treaca in subordinea Parlamentului. „In mod uzual ar fi trebuit sa se intample ca in cazul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), adica ANRCTI sa fie in subordinea ambelor Camere si sa prezinte raportul de activitate in plenul celor doua Camere. Din consiliul de conducere ar fi trebuit sa faca parte doi reprezentanti ai Senatului, doi ai Camerei Deputatilor, doi ai Guvernului si asa mai departe, asa cum se intampla la alte institutii similare si carora li se asigura o independenta politica. Deci numirea consiliului de conducere nu trebuie sa se faca de grupurile politice”, a precizat oficialul ANRCTI.

ANRCTI a fost infiintata prin ordonanta 134 din decembrie 2006, care a mers ulterior la Senat – unde a fost adoptata in varianta executivului, iar la Camera Deputatilor a fost adoptata legea de aprobare a ordonantei de urgenta, dar cu un text cu amendamente, care au schimbat complet legea initiala. Cu acele amendamente a fost trimisa spre promulgare la presedinte.

Presedintele Traian Basescu, a cerut, marti Parlamentului reexaminarea legii pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Basescu arata ca in forma Legii transmise spre promulgare, ANRCTI devine o autoritate publica autonoma aflata sub controlul unic al Camerei Deputatilor si nu sub controlul ambelor Camere ale Parlamentului, cum sunt celelalte autoritati publice autonome, precum Consiliul National al Audiovizualului sau Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA: Extra Reduceri la Categoriile Speciale și Rochii de Seară cu Discounturi de până ...
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă permanent bonificaţie de 3%
Amnistia fiscală se prelungeşte cu o lună. Marcel Boloş are veşti bune pentru datornici, se dă ...
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Marcel Ciolacu dezvăluie proiectul colosal care va reduce traficul din jurul Bucureștiului
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că au început plăţile pentru despăgubirea fermierilor ...
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Se schimbă cărțile de identitate în România! Ce pregătește Guvernul
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim european în România, de la 1 ianuarie
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, în această zi
Joi, 14 noiembrie 2024, este Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului. Ce trebuie să faci, neapărat, ...
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion de euro!
Datoriile colosale lăsate de Silviu Prigoană. Perla averii sale, o investiție de aproape un milion ...
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei
ANAF a început controalele la românii ce închiriază locuințe în regim hotelier. Au găsit încasări ...
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare a lui Moș Crăciun
Se deschide târgul de Crăciun de la Craiova. Din 15 noiembrie aici poate fi admirată sania zburătoare ...