Cetateanul respectiv a primit deja de la Tribunalul Bucuresti o condamnare la 5 ani si 7 luni de inchisoare, cu executare. Urmarirea penala dureaza de mai bine de 2 ani, iar capul de acuzare este „copiere, distribuire si detinere in scopul distribuirii de software piratat”.
Pana in prezent, alte persoane care au detinut sau folosit software piratat au fost condamnate, insa doar la plata de amenzi sau la inchisoare cu suspendare.
„Cetateanul de nationalitate romana care isi desfasura activitatea de piraterie software in Bucuresti, in zona Universitatii, a fost condamnat pe 7 decembrie 2007 de Tribunalul Bucuresti la 5 ani si 7 luni de inchisoare. In prezent, cazul se afla in apel (dupa care urmeaza recursul si, daca este gasit vinovat, executarea pedepsei – n.r.). De acum, lucrurile se vor misca mai repede si consider ca sunt sanse maxime sa asistam la prima condamnare cu executare pentru piraterie software, pana la finele anului”, a declarat Magda Popescu.
Pedeapsa pentru piraterie si distribuire de software piratat este de la 3 la 12 ani de inchisoare.
„Condamnatii pot iesi conditionat dupa executarea a doua treimi din timpul de pedeapsa”, a mai spus Magda Popescu.
Conform unor surse apropiate acestui caz, inculpatul se numeste Matei Mircea si este cetatean roman cu varsta intre 40-50 de ani, fara studii superioare. El depozita CD-urile si DVD-urile piratate in subsolul Universitatii de Geografie din apropiere.
Pe de alta parte, avocatul Magda Popescu spune ca in Romania se mai judeca cel putin doua cazuri care ar putea fi incheiate cu condamnari cu executare: un aradean de 28 de ani cu studii superioare, care oferea spre vanzare CD-uri si DVD-uri pe un portal de Internet, precum si o persoana din Craiova.
„In cazul persoanei din Arad, aceasta a primit in Tribunalul Arad, in februarie anul acesta, 6 ani de inchisoare. Cazul se judeca in prezent la Curtea de Apel din Timisoara, sentinta nefiind inca definitiva”, a spus Magda Popescu.
„De-a lungul anilor, mai multi romani au primit amenzi sau inchisoare cu suspendare pentru folosire de software piratat. In cazul in care nu comercializezi ci doar folosesti software piratat, legea spune ca poti primi inchisoare sau amenda, in functie de gravitatea cazului”, a mai spus ea.
Rata pirateriei software a scazut in Romania in 2007 cu un punct procentual fata de 2006, conform BSA. Cu toate acestea, pierderile cauzate industriei de pirateria software continua sa creasca in Romania, ajungand anul trecut la 151 milioane de dolari, in crestere cu 32% fata de 2006.
Cresterea pierderilor cauzate de pirateria software se explica prin evolutia generalizata a pietei IT si in special cresterea puternica a segmentului de laptop-uri si de software, conform datelor BSA.
Resurse suplimentare
– Mai multe detalii despre BSA, pe site-ul organizatiei