Retelele sociale au devenit rapid terenul de actiune al infractorilor cibernetici, pentru ca membrii acestor site-uri au o incredere exagerata in alti membri ai comunitatilor lor si, adesea, nu isi iau masuri pentru a preveni raspandirea malware-ului si a virusilor de computer, se arata intr-un comunicat Cisco.
Un alt motiv pentru care infractorii cibernetici au luat cu asalt retelele de socializare este si numarul tot mai mare al celor prezenti pe aceste site-uri. Astfel, numai in cazul Facebook s-a inregistrat o triplare a numarului de utilizatori anul acesta, pana la 350 de milioane de utilizatori, iar trendul va continua.
„Amestecarea utilizarii retelelor sociale pentru afaceri si in scop personal creste probabilitatea aparitiei problemelor legate de securitatea retelei, iar adesea sursa o constituie oamenii, nu tehnologia. Companiile recunosc tot mai mult valoarea retelelor sociale, dar tot companiile trebuie sa ofere o instruire si o educatie corespunzatoare pentru a se asigura ca angajatii evita compromiterea lor si a companiilor lor”, atrage atentia reprezentantul Cisco Patrick Peterson.
Pe langa „noua cucerire”, infractorii informatici vor apela in continuare la spam. Raportul anual al Cisco privind securitatea estimeaza ca in 2010 volumul de spam va creste cu 30-40% peste valoarea din 2009, la nivel mondial.
Datele Cisco arata ca, in timp ce Statele Unite si alte tari cu economii puternice, cum sunt cele din UE, au inceput sa inchida sursele de spam de tip zombie pe teritoriul lor, introducerea conexiunilor la Internet de tip broadband in tarile in curs de dezvoltare au facut din aceste tari o sursa de spam tot mai mare. Astfel, in 2009, Statele Unite au fost detronate de pe primul loc in clasamentul tarilor care trimit spam de Brazilia, iar pe locul al treilea s-a clasat India.
Cisco prezice ca puternicul troian bancar Zeus si alti virusi Web activi si usor de implementat vor prevala in 2010. Virusii de tip scareware, spyware, fraudarea clicurilor, fraudarea prin plata in avans a unei sume si spam-ul farmaceutic vor continua sa reprezinte o sursa buna de bani. Virusii a caror profitabilitate nu este inca bine cunoscuta cuprind virusii de retele sociale, cum este virusul Koobface.
Cele mai periculoase atacuri din 2009
Cea mai indrazneata actiune infractionala: Zeus. Un virus troian care livreaza malware prin phishing targetat si prin descarcari neintentionate, Zeus sustrage numeroase date ale operatiunilor bancare efectuate online. Seturi ieftine de unelte permit infractorilor cibernetici sa creeze variante ale virusului Zeus pe care programele antivirus le detecteaza cu greu. In 2009, virusul Zeus a infectat aproape 4 milioane de computere din intreaga lume.
„Semn de speranta” in infractionalitatea cibernetica: Grupul de lucru Conficker. Acest grup, format din membri ai comunitatii si industriei securitatii, este creditat cu atenuarea semnificativa a impactului viermelui de retea Conficker, care ar fi trebuit sa se raspandeasca masiv incepand cu 1 aprilie 2009.
Cea mai cunoscuta inovatie infractionala: Koobface.Acest vierme se auto-regenereaza si a aparut pentru prima data pe Facebook in 2008, apoi pe Twitter in 2009. Koobface ademeneste utilizatorii sa execute click pe un link spre un clip video de pe YouTube, actiune care lanseaza viermele. Peste 3 milioane de computere au fost infectate de diferite variante ale acestui malware.