- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Profitul Google a crescut cu 18% in T1, la 2,3 mld. $

15 Apr, 09:30 • Redactia DailyBusiness
Google a inregistrat in primul trimestru un profit net de 2,3 miliarde de dolari, in crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului anterior, o evolutie slaba potrivit analistilor, din cauza celui mai mare avans din ultimii trei ani raportat la nivelul costurilor operationale, relateaza Bloomberg.
Profitul Google a crescut cu 18% in T1, la 2,3 mld. $

Compania a inregistrat in primul trimestru din 2010 un profit net de 1,96 miliarde de dolari.

Cresterea costurilor a fost determinata de valul de noi angajari din primele trei luni ale anului si de intensificarea activitatilor de marketing.

Astfel, costurile operationale au crescut cu 54%, contracarand avansul de 29% raportat la nivelul vanzarilor.

Google a angajat circa 1.900 de oameni in timpul primului trimestru, ca parte a strategiei de recrutare a cel putin 6.000 de noi angajati pana al sfarsitul anului.

La sfarsitul primul trimestru, Google avea circa 26.300 de angajati.

„Problema este ca disciplina in ceea ce oriveste cheltuielile ar putea sa dispara odata cu plecarea lui Eric Schmidt. In timpul recesiunii compania a dat dovada de o mare disciplina financiara”, a declarat Clayton Moran, analist in cadrul companiei de cercetare de piata Benchmark Co.

Costurile pe sectorul de cercetare si dezvoltare au crescut cu 50% in intervalul ianuarie-martie, iar cele aferente vanzarilor si marketing-ului au urcat cu 69%.

„Investitorii chiar inteleg ca noi construim afaceri pe termen lung. De asemenea, ei isi doresc crestere, ceea ce am si realizat in acest trimestru”, a declarat Patrick Pichette, directorul financiar al Google.

Potrivit lui Pichette, Google va continua sa investeasca in anumite sectoare, precum marketing-ul destinat promovarii browser-ului Chrome.

Pe de alta parte, directorul financiar admite ca dezastrul din Japonia a redus veniturile din publicitate.

Investitiile curente vor impulsiona cresterea veniturilor in viitor, chiar daca majoreaza pe termen scurt si costurile, considera Larry Haverty, manager de protofoliu la Gamco Ivestors, companie care detine circa 60.000 de actiuni Google.

Google se bazeaza pe sistemul de operare Android si pe sistemul de publicitate AdMob, achizitionat anul trecut. In prezent, circa 350.000 de dispozitive Android sunt activate zilnic, in crestere de la 300.000 pe zi in ianuarie, potrivit lui Jeff Huber, unul dintre sefii departamentului de inginerie.

In prima saptamana de cand Larry Page l-a inlocuit pe Eric Schimdt, co-fondatorul Google si-a promovat sapte dintre manageri pe pozitii de top.

Cresterea costurilor arata ca Page vrea sa obtina rezultate pe termen lung, chiar daca aceasta strategie ii nemultumeste pe investitori, potrivit lui Sameet Sinha, analist in cadrul B. Riley&Co.

Co-fondatorul Google, Larry Page, a revenit in pozitia de director general pe 4 aprilie, iar printre obiectivele sale generale se numara simplificarea procesului decizional la varful companiei, reducerea birocratiei si consolidarea solidaritatatii dintre angajati.

Larry Page a fost primul CEO al Google si i-a predat functia lui Eric Schmidt in anul 2001, cand compania avea circa 200 de angajati.

Eric Schmidt a ramas in continuare in cadrul companiei in functia de presedinte executiv, devenind astfel consilierul lui Page si omul de legatura cu partenerii de afaceri si reprezentantii guvernului.

Urmărește Daily Business pe Google News