Vanzarile de licente pentru software, punctul de reper in viitoarele taxe de intretinere si consultanta, au crescut in al doilea trimestru cu 18% pana la 715 milioane euro, intrecand estimarile analistilor financiari care preconizau o cifra medie de 676 milioane euro.
Vanzarile de licente ale SAP au crescut cu 22% in Europa, reprezentand cea mai mare crestere din ultimile 11 trimestre, pe fondul comenzilor din Germania si Rusia. Actiunile SAP aveau cea mai proasta evolutie in cadrul indicelui bursier german DAX, ramanand cu mult in urma rivalului sau, Oracle Corp.
Analistii financiari intervievati de catre Bloomberg estimasera o medie a profitului pe al doilea trimestru financiar de 404 milioane euro.
Titlurile SAP au castigat 5,4%, pana la 39,80 euro per actiune la inceputul sedintei de tranzactii de joi, aceasta fiind cea mai mare crestere din luna ianuarie 2006.
Compania a inregistrat vanzari totale in valoare de 2,42 miliarde euro in al doilea trimestru financiar.
Procesul cu Oracle accentueaza rivalitatea
SAP a anuntat, in luna iulie, ca una dintre diviziile sale din SUA a descarcat coduri de software intr-un mod „necorespunzator” de pe un site al Oracle. Desi neaga acuzatiile de incalcare a drepturilor de autor lansate de catre Oracle, oficialii SAP au anuntat pe data de 3 iulie ca „toate posibilitatile raman deschise” si ca nu exclud posibilitatea unei intelegeri in afara salii de judecata.
Procesul accentueaza rivalitatea dintre cei doi principali jucatori odata cu lansarea de noi aplicatii necesare platilor si facturarii de catre corporatii si alti jucatori din piata. SAP a cheltuit 400 milioane euro in ultimile 8 trimestre pentru a ademeni companiile cu mai putin de 1.000 de angajati sa se aboneze al un nou produs, vandut prin Internet si telefon. Cheltuielile aferente celui de-al doilea trimestru al anului curent s-au ridicat la aproximativ 30 milioane euro.
Oficialii Oracle au anuntat luna trecuta ca vor continua cea mai mare extindere prin achizitii din industrie, dupa ce a afisat o crestere cu 20% a veniturilor in al patrulea trimestru financiar. Oracle a devenit al doilea mare jucator mondial din industria de software pentru business dupa ce a cumparat PeopleSoft Inc. in ianuarie 2005 si Siebel Systems Inc. un an mai tarziu.
Conform datelor afisate de compania de cercetare AMR Research Inc., Oracle detinea o cota de piata de 21% in 2006, reprezentand o valoare de piata de 29 miliarde dolari, in timp ce SAP pierduse 1% din cota de piata si detinea 41% din piata de aplicatii software pentru business.