In 2005, Romania se afla pe locul 9 in ceea ce priveste fraudele realizate online, dupa Grecia (0,8%) si pe acelasi loc cu Rusia (0,7%). In 2006, conform acelorasi statistici, Romania a urcat 4 pozitii, ocupand locul 5, dupa Canada (5,6%) si in fata Italiei (1,2% ).
Pe primul loc, cu cele mai multe fraude online, se afla SUA, cu 60,9%, in scadere fata de 2005 cand au fost 71,2%.
Unul din 10 utilizatori de internet, pe plan mondial, a fost victima a fraudei online, conform statisticilor.
44,9% dintre cei ce au fost victima fraudelor pe Internet, adica 6% din totalul utilizatorilor, au pierdut bani in urma nelivrarii bunurilor urmate tranzactiilor online. Procentul este in scadere, anul 2005 raportand 62,7%. Restul dintre ei au pierdut bani ca urmare a fraudelor cu carti de credit/debit, dar si a virusilor sau a hackerilor. In total, suma medie pierduta se ridica la 1.715$ pe utilizator, conform Get Safe Online.
Cei mai multi pagubiti au recunoscut ca nu si-au luat nici macar masurile elementare de securitate. „Pe masura ce o multitudine de noi servicii devin accesibile si on-line, utilizatorii trebuie sa-si ia masurile de securitate pe care si le-ar lua si daca ar face tranzactii in mod traditional. Ca de exemplu, sa nu-si faca publica parola sau contul bancar „, a spus un oficial al ICCC.
Din cei 2.440 de pagubiti intervievati in Anglia, 46% dintre ei au admis ca nu au software anti-spyware, in timp ce 7% din ei au recunoscut ca nu detin nici macar un anti-virus. 13% dintre utilizatorii de internet nu folosesc firewall.