Serviciul de telefonie mobila acopera in prezent circa 50% din populatia Romaniei, 2.500 kilometri de drumuri nationale, urmand ca pana la finele lui 2008 sa acopere inca circa 1.000 de km de drumuri nationale si Europene. Pana la finalul lunii august va fi acoperita regiunea stradala dintre Timisoara si Arad, conform oficialilor companiei.
Serviciul DigiMobil este disponibil in prezent in Arad, Birlad, Bacau, Bucuresti, Constanta, Craiova, Iasi, Oradea, Pitesti, Resita, Satu Mare, Slatina, Targu-Jiu, Targu-Mures, Timisoara si Vaslui.
In prezent, RCS&RDS are circa 60.000 de clienti business pe toate segmentele.
„Vom crea in viitorul deloc indepartat pachete speciale de telefonie mobila, fixa, sau mobila si Internet pentru clientii business. Deja avem cateva, dar ne vom axa din ce in ce mai mult pe acest segment, al oamenilor de afaceri”, a declarat Valentin Popoviciu, director dezvoltare RCS&RDS.
RCS&RDS a debutat in octombrie 2007 cu servicii de telefonie mobila in Oradea, dupa care, la inceputul lunii noiembrie, le-a extins si in Timisoara. La 31 decembrie 2007, compania avea 200.000 de clienti DigiMobil.
Serviciul este disponibil atat abonatilor companiei cat si clientilor noi, care pot contracta acest serviciu si primi in custodie gratuit un telefon marca Huawei de la cele peste 200 de centre RCS&RDS din tara, au spus oficialii companiei.
„Nu ne vom schimba abordarea de pana acum, intrucat s-a dovedit una de succes: vom merge in continuare la clientii companiei, ‘din usa in usa’, sa oferim acest serviciu. De la inceputul anului insa, permitem si celor ce nu sunt clienti ai companiei sa devina direct client DigiMobil”, a declarat. Popoviciu. El a subliniat ca serviciul isi acopera costurile, fiind pe profit operational.
Serviciile de date – disponibile incepand cu finele anului
„Suntem in teste deja pentru HSDPA si HSUPA, care vor permite viteze de upload pana la 3,6 MB pe secunda. Odata cu aceste viteze, este natural sa incepem sa introducem servicii precum cele de continut video”, a spus Popoviciu.
Acesta a precizat ca serviciile de date vor fi „promovate agresiv” incepand chiar de la finele anului in curs.
Compania ofera gratuit clientilor existenti acest serviciu, fara un abonament lunar. De asemenea, compania furnizeaza gratuit si pana la doua telefoane mobile per familie.
„Avem in plan in viitor sa introducem si optiunea pre-pay. In prezent insa, post-pay-ul este de baza pentru noi”, a subliniat directorul de dezvoltare al companiei.
DigiMobil „nu canibalizeaza serviciul de telefonie fixa al RCS&RDS”
„Au existat mai multe speculatii pe piata cum ca acest serviciu de telefonie mobila, care foloseste minutele oferite gratuit pe telefonia fixa, ‘ar manca’ din profitul provenit de pe segmentul de telefonie fixa. Acest lucru este fals, intrucat de cand am introdus DigiMobil, veniturile pe cap de client au crescut. Oamenii au tendinta sa vorbeasca mai mult, atat de pe fix cat si de pe mobil”, a spus Popoviciu.
Directorul de dezvoltare a subliniat ca exista o tendinta in randul clientilor RCS&RDS de a incepe sa foloseasca telefonul mobil chiar si in casa.
„Observam o tendinta de migrare a traficului de pe telefonia fixa pe telefonia mobila. Traficul insa, per total, este in crestere”, a spus Popoviciu.
In prezent, RCS&RDS ofera exclusiv telefoane marca Huawei clientilor DigiMobil. In viitor insa, pe termen mediu, oficialii companiei au spus ca vor introduce in cadrul magazinelor „toata gama de telefoane mobile disponibila si la concurenti”.
Listarea la Bursa, in stand-by
Pentru extinderea si dezvoltarea retelei 3G, RCS&RDS foloseste un imprumut de 500 mil. $ contractat la finele lui 2007 de la un sindicat de banci condus de Citibank si ING.
„Suma de bani este suficienta pentru planurile noastre pe 2009. Avem surse de finantare suficiente pentru a acoperi proiectele in derulare. In masura in care vor aparea nevoi noi, nu excludem insa listarea la Bursa. Deocamdata, aceste planuri sunt insa ‘in stand-by'”, a declarat Valentin Popoviciu.
Dezvoltarea si extinderea retelei de telefonie mobila este realizata cu produse ale furnizorilor Nokia si Huawei. Oficialii companiei au precizat ca si in viitor vor folosi tot produsele si serviciile acestor doua companii.
Principalii concurenti ai RCS&RDS sunt Romtelecom, UPC, precum si Orange, Vodafone, Cosmote si Zapp.