„Taxa verde” va fi platita de consumatorii finali cel mai devreme din luna aprilie si se va ridica la 8 euro pentru fiecare PC nou vandut, a spus Negoita. Avand in vedere ca in perioada aprilie-decembrie se asteapta vanzari de aproximativ 450.000 de computere (desktop si laptopuri), suma rezultata in anul 2007 din aceasta taxa se va ridica la circa 3,5 mil. euro, a estimat oficialul EcoTic.
Circuitul banilor incepe cu retailerii de calculatoare, care vireaza sumele colectate din „taxa verde” catre producatorii si importatorii de computere. Acestia, prin intermediul organizatiilor de gestionare a deseurilor electronice si electrice, vireaza banii catre prestatorii de servicii – firme care asigura colectarea, transportul si reciclarea echipamentelor vechi.
Conform legislatiei in vigoare, retailerii de calculatoare sunt obligati sa accepte, la vanzarea unui PC nou, ca persoana care il cumpara sa predea in schimb PC-ul vechi, a mai spus Negoita. Acelasi lucru este valabil si pentru alte echipamente electrice sau electronice precum masini de spalat sau frigidere. A doua varianta pe care o au consumatorii finali pentru a se debarasa de aparatele vechi este sa le transporte la punctele de colectare a deseurilor de acest tip. Aruncarea echipamentelor IT&C vechi la punctele de colectare a deseurilor menajere va fi sanctionata conform legislatiei in vigoare, a precizat Negoita.
Echipamentele IT&C reprezinta circa 25% din totalul pietei de deseuri electronice si electrice, in functie de greutate, acesta fiind de altfel criteriul valabil in calcularea „taxei verzi”.
EcoTic este o organizatie non-profit, autorizata, conform statutului, „sa promoveze solutii de colectare si tratare la nivel national pentru a asigura crearea unui sistem integrat, eficient si transparent de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice”. Printre membrii fondatori se numara companii precum Flamingo, Fujitsu-Siemens Computers, Konica Minolta, Hewlett Packard Romania, Xerox Romania.