- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Reciclarea telefoanelor mobile va crea o piata de peste 6 milioane de euro in 2007

02 Apr, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Aplicarea taxei de reciclare pentru telefoanele mobile, incepand cu 30 aprilie, va crea o piata de circa 6 milioane de euro anul acesta, conform estimarilor din piata.
Reciclarea telefoanelor mobile va crea o piata de peste 6 milioane de euro in 2007

Pentru fiecare telefon vandut in Romania dupa aceasta data, consumatorii vor achita asa-numitul „timbru verde”, in valoare de 7 lei (2 euro), conform oficialilor asociatiei Eco Tic, un ONG autorizat sa colecteze veniturile care provin din timbrul verde pentru produsele IT&C.

In Romania se vor vinde anul acesta circa 4 milioane de telefoane mobile, au declarat, pentru DailyBusiness, oficialii distribuitorului de terminale si accesorii mobile Germanos. Avand in vedere ca cea mai mare parte a vanzarilor anuale este concentrata in ultimele trei luni ale anului (circa 40%), vanzarile estimate in perioada mai-decembrie se vor ridica la aproximativ 3 milioane de terminale mobile, spun analisti din piata.

Astfel, veniturile totale ale vanzatorilor de telefoane mobile, provenite din timbrul verde, se vor ridica la circa 21 de milioane de lei (6,2 milioane de euro), este de parere Valentin Negoita, presedintele Eco Tic.

Asociatia Eco Tic colecteaza sumele provenite din timbrul verde de la retailerii romani, pentru ca apoi sa distribuie banii catre furnizorii de servicii de reciclare. Pentru produse electrice si electrocasnice, respectiv pentru instalatii de iluminat, banii vor fi colectati de alte doua ONG-uri, Ceced, respectiv Recolamp.

Reciclarea, un business nou pentru operatorii de telefonie mobila

Majoritatea operatorilor de telefonie mobila din Romania desfasoara, la diferite nivele, programe pentru colectarea si reciclarea telefoanelor mobile.

Operatorii au de ales intre a colabora cu ONG-uri precum Eco Tic, si a administra pe cont propriu fondurile obtinute din timbrul verde, destinate reciclarii terminalelor si accesoriilor mobile.

In prezent, o parte din operatorii de telefonie mobila din Romania poarta discutii cu asociatia Eco Tic, in vederea gasirii unor solutii comune cu privire la colectarea si folosirea taxei verde, a declarat directorul executiv al Eco Tic, Mihai Posadaru.

Vodafone a lansat saptamana trecuta o campanie publica in scopul colectarii terminalelor mobile si a accesoriilor, intr-un parteneriat cu compania Fonebak UK, care va distribui telefoanele mobile reconditionate in tari in curs de dezvoltare. Operatorul de telefonie mobila, care nu va colabora cu Eco Tic ci va lucra pe cont propriu, va obtine din acest proces venituri „de ordinul miilor de dolari”, pe care le va utiliza pentru sustinerea unor proiecte de protectia mediului dezvoltate de ONG-uri, spun oficialii companiei.

Persoanele care vor aduce telefoane mobile uzate pentru reciclare sau reconditionare nu vor primi bani, ci cate un cadou simbolic din partea Vodafone Romania, au precizat reprezentantii operatorului.

De asemenea, Orange Romania are in derulare un program de colectare a telefoanelor mobile vechi in cele 44 de magazine din tara, iar in prezent, operatorul se afla in discutii cu reprezentantii Fonebak privind o posibila colaborarea in vedere reciclarii telefoanelor mobile colectate de la clienti. Orange se afla in discutii si cu asociatia Eco Tic.

La randul sau, Cosmote a coordonat programe de reciclare a terminalelor mobile impreuna cu Germanos, in Grecia, colaborarea urmand sa continue si pe teritoriul Romaniei. Oficialii Cosmote nu au precizat cand si unde se va derula programul de reciclare pentru Romania. In schimb, oficialii Cosmote au apreciat ca perioada necesara utilizatorilor romani pentru reinnoirea telefonului mobil este tot mai mica, numarul romanilor care isi inlocuiesc telefonul mobil dupa o folosire de la 6 luni pana la un an fiind in crestere.

Si operatorul Zapp a implementat in ultimii ani un program de recuperare a terminalelor de la abonati pe masura ce acestia aleg modele mai noi. Zapp s-a declarat interesata de o eventuala colaborare cu asociatia Eco Tic, au precizat oficiali ai operatorului.

Compania Fonebak detine peste 10.000 de puncte de colectare in Europa si colaboreaza cu toti operatorii de telefonie mobila din Marea Britanie si cu majoritatea operatorilor europeni, informeaza site-ul companiei. De asemenea, Fonebak informeaza ca a reusit sa stranga si sa recicleze peste 3,5 milioane de telefoane mobile din 2002 pana in prezent.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun