„Red Hat a inregistrat cea mai mare crestere a vanzarilor in Romania, mai mult decat in alte tari din Europa, datorita cererii tot mai mari pentru sistemele de operare Linux si JBoss” a adaugat Paul Holt. Acesta a precizat ca Romania depaseste de cinci ori Bulgaria ca valoare a vanzarilor, dar nu a precizat o cifra exacta. El a adaugat ca sectorul public genereaza 50% din vanzarile Red Hat, iar restul reprezinta contractele cu firmele mici si mijlocii.
Red Hat nu intentioneaza in prezent sa deschida o reprezentanta in Romania, ci lucreaza prin intermediul unei retele ce numara 30 de parteneri pe domeniul de consultanta, integrare de sistem si implementare de solutii Java si JBoss. Pana la finele anului, Red Hat va introduce suport in limba romana pentru toate produsele sale, conform NewsIn.
„In sectorul public am crescut si datorita directivelor Uniunii Europene pentru adoptarea de software open source. Linux a devenit un jucator stabil pe piata sistemelor enterprise” a spus Dragos Manac, Lead Operations System Network Solutions la red Hat.
Printre cei mai mari clienti Red Hat in Romana se numara Romtelecom, Raiffeisen Bank sau Caile Ferate Romane. Compania Red Hat are pe plan mondial 2.500 de angajati din care 10% sunt in Europa de Est, in Cehia, majoritatea fiind ingineri care lucreaza la open source.
Pretul unui sistem de operare Red Hat pentru servere de companie variaza intre 300 euro si 2.000 euro, in functie de aplicatiile necesare. Potrivit oficialilor Red Hat, compania americana detine peste 65% din piata globala a sistemelor de operare Linux, din care Europa de Est inregistreaza in fiecare an cele mai mari rate de crestere. In Romania, Red Hat are parteneri care contribuie la dezvoltarea sistemului de operare, un distribuitor autorizat si 30 de reselleri.
Red Hat, alaturi de Novell, este unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de Linux si programe cu sursa deschisa. Compania are sediul in Raleigh statul Carolina de Nord, SUA, si filiale satelit in intreaga lume. Red Hat, fondata in 1993, furnizeaza programe de tip sistem de operare in paralel cu middleware (programe care conecteaza diferite componente de software), aplicatii si solutii de management.