Bucurestenii ar urma sa beneficieze, din 2009, de proiectul NetCity, cea mai mare retea de fibra optica construita in sud-estul Europei. Primele lucrari urmeaza sa inceapa in aceasta toamna, cand cablurile aeriene ale operatorilor telecom vor incepe sa fie date jos de pe stalpi.
Primaria Capitalei va incepe negocierile pentru construirea NetCity cu grupul de firme UTI Systems, singurul care a depus, marti, oferta pentru reteaua metropolitane de fibra optica.
Municipalitatea va castiga, numai din taxa de redeventa, peste 6 milioane de euro anual, care ar urma sa fie platiti de firma contractoare, au declarat, pentru DailyBusiness, reprezentantii Primariei Capitalei.
„La licitatia desfasurata marti, din 24 de firme care au cumparat caietul de sarcini, s-au prezentat doar reprezentantii UTI, care au depus o oferta concreta si au platit taxa de licitatie, de 2,2 mil.euro”, a declarat Alexandru Radu, director executiv in Directia Generala de Infrastructura si Servicii Publice din cadrul Primariei Capitalei.
„Vom verifica actele si, daca sunt in regula, vom incepe negocierile cu ei. Daca vom ajunge la un numitor comun, pe 15 septembrie vom semna actele, iar din octombrie va incepe constructia retelei”, a declarat reprezentantul Primariei.
Posibil monopol pe piata de fibra optica
Primaria si-a propus sa implementeze o retea de fibra optica, cu o capacitate minima de transfer de 1 GB, ce va interconecta locuintele din intreg Bucurestiul. Valoarea proiectului, care ar urma sa ofere si servicii de management al traficului sau de interventie in caz de calamitate, a fost estimata la circa 200 mil. euro.
Alexandru Radu spune ca mai intai vor fi conectate 1.200 de strazi, iar apoi reteaua va fi extinsa la 5.300 de strazi din Capitala si din imprejurimi.
„Firma cu care vom semna contractul va construi reteaua subterana de fibra optica si va avea dreptul sa o administreze asa cum doreste pe viitor”, a declarat Radu. „Primaria nu va percepe decat o taxa de redeventa de 500.000 de euro lunar. In rest, administratorii retelei vor putea sa inchirieze magistrala cui doresc, in asa fel incat sa isi recupereze investitia si sa scoata profit”, a mai spus oficialul primariei.
[quote=Dinu Malacopol, director de Internet si date UPC]Dezvoltarea unei asemenea retele de fibra optica risca sa capete dimensiunea unui monopol[/quote]
Alexandru Radu spune ca, odata cu semnarea contractului, din luna octombrie, ar urma sa se treaca la deconectarea primelor retele aeriene din oras.
La fel, cablurile de iluminat public vor fi mutate in subteran. „Vrem sa scapam de milioanele de cabluri de pe strazile orasului”, a mai spus Radu.
Conform lui Radu, firmele care ofera servicii de telecomunicatii in Bucuresti vor fi nevoite sa foloseasca noua retea metropolitana sau sa ofere servicii alternative, fara fir.
[quote=Alexandru Radu, director in cadrul Primariei Bucuresti]In prezent, avem zeci de cabluri aeriene atarnate pe stalpi. Le vom dezafecta pe toate, iar retelele de telefonie, cablu, internet, vor fi conectate la reteaua metropolitana[/quote]
Dinu Malacopol, director de Internet si date la UPC, a declarat, pentru DailyBusiness, ca asteapta cu interes sa vada cum va arata proiectul municipalitatii. „Pentru moment, nu avem niciun fel de date privind derularea acestui proiect si conditiile care vor fi impuse operatorilor de servicii de date. Vom astepta sa vedem ce presupune proiectul si, in functie de ceea ce va presupune proiectul tehnic, vom lua o decizie”, a declarat Malacopol. „Dezvoltarea unei asemenea retele de fibra optica risca sa capete dimensiunea unui monopol”, a mai spus reprezentantul UPC.
Pe de alta parte, oficialii Romtelecom spun ca, avand in vedere ca nu se cunosc clar conditiile viitorului proiect, nu pot face deocamdata prea multe comentarii. „Romtelecom are oricum in plan ingroparea retelei de cabluri si face eforturi in acest sens”, a spus Cristina Popescu, purtator de cuvant al companiei. Ea a precizat ca 80% din reteaua nationala a Romtelecom se afla deja sub pamant si a adaugat ca unul din elementele principale ale eventualei colaborari cu reteaua NetCity este nivelul tarifelor care vor fi practicate pentru operarea retelei.
La randul sau, RCS&RDS va analiza implicatiile proiectului NetCity, urmand sa ia o decizie in functie de datele concrete ale acestui demers, a declarat, pentru DailyBusiness, Ionut Tarcea, marketing manager RCS&RDS.
Reprezentantii Primariei Capitalei sunt de parere ca dezvoltarea retelei metropolitane va inlatura monopolul exercitat in prezent de anumite companii pe segmentul telecomunicatiilor. Conform unor declaratii anterioare ale acestora, dupa ce reteaua NetCity va fi operationala, tarifele la serviciile telecom (inclusiv cablu sau Internet) ar putea sa scada cu cel putin 30%
Televiziune prin cablu si internet de mare viteza
Principalele avantaje aduse de NetCity vor fi in domeniul televiziunii prin cablu si Internetului. Reteaua va permite operatorilor sa ofere servicii digitale de inalta rezolutie si internet la viteze net superioare celor din prezent.
„Fibra optica va aduce la usa bucuresteanului, in acelasi timp, mai multe oferte, atat de televiziune prin cablu, telefonie, internet si alte servicii similare, ceea ce va genera o competitie reala pe piata”, explica Alexandru Radu.
„Avantajul va fi ca preturile vor scadea, iar calitatea serviciilor va creste si asta pentru ca reteaua are caracteristici tehnice superioare oricarei retele de fibra optica prezenta in capitala, la aceasta data”, a mai spus oficialul primariei.
Printre serviciile preconizate de municipalitate se mai afla video-telefonia gratuita in Bucuresti, plata serviciilor de orice natura on-line si chiar participarea la scrutinurile electorale prin intermediul calculatorului.
„Vom putea sa vorbim gratuit in retea, sa ne platim impozitele, sa ne facem cumparaturile. Este de interes si varianta votului electoral pe IP, incercata si in Statele Unite. Oricum, reteaua genereaza optiuni multiple de interconectare intre cei peste 2 milioane de locuitori ai capitalei”, a explicat Radu.
„Estimez ca proiectul va fi implementat in totalitate, si va include tot Bucurestiul si imprejurimile in maxim 4 ani”, a mai declarat directorul executiv din Directia Generala de Infrastructura si Servicii Publice din cadrul Primariei Capitalei.