- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Reuters: Talentatii programatori romani si \”partea lor intunecata\”

31 Jul, 11:47 • Redactia DailyBusiness
Programatorii romani sunt printre cei mai cautati din lume, marile companii IT mondiale indreptandu-si tot mai mult atentia catre Romania, datorita talentului specialistilor si costurilor mici cu forta de munca, reiese dintr-o analiza Reuters.
Reuters: Talentatii programatori romani si \partea lor intunecata\

Totusi, talentele programatorilor romani au si o „parte intunecata”: Romania are o reputatie binecunoscuta in ceea ce priveste nivelul fraudelor online si este cunoscuta ca fiind teritoriul unei largi comunitati de hackeri.

Analiza citeaza date FBI conform carora Romania ar putea fi cea mai mare sursa de fraude online din lume. „Romanii sunt foarte organizati.[…] Daca ar fi opriti, numarul fraudelor online ar scadea in mod semnificativ”, spune Gary Dickson, reprezentant al FBI in Romania.

[quote=Analiza Reuters]Vanzatorii de ocazie inca viziteaza cladirile de birouri din centrul Bucurestiului pentru a comercializa software piratat[/quote]
Pe de alta parte, circa 90% din cele 1.000 de companii IT din Romania au actionariat strain, iar guvernul spera ca exporturile se vor ridica la 1 miliard de euro in urmatorii doi ani.

Reuters aminteste de interesul aratat Romaniei de catre gigantii americani Oracle si Microsoft. Compania lui Bill Gates a deschis un centru de suport tehnic in februarie, iar retailerul online Amazon a lansat un centru de dezvoltare in Iasi, in 2005.

Avantajele Romaniei mai cuprind fluxurile de capital dinspre UE, dupa ce tara a aderat in 2007, taxele scazute si salariile reduse in comparatie cu tarile din regiune.

Salariile specialistilor IT din Romania se ridica, in medie, la 600 de dolari, comparativ cu 1.050 dolari in Polonia si 950 de dolari in Cehia, se mai arata in analiza Reuters, care subliniaza si ca sectorul este in pericol de supraincalzire, avand in vedere ca in Romania se accentueaza criza de specialisti.

In articolul Reuters este citat si un specialist al companiei Gecad, firma care a vandut antivirusul RAV catre Microsoft in 2003. Dragos Stanescu, director de vanzari si marketing, spune ca „cei mai talentati specialisti au fost deja recrutati de companii mari, unde primesc salarii mari si poate fi destul de costisitor pentru noii veniti sa ii recruteze”.

Un programator senior talentat poate castiga 2.000 de euro, brut, pe luna. „Daca la aceasta suma adaugi un bonus de 30% pentru a-l recruta, obtii salariul unui programator bun din Germania”, a adaugat Stanescu.

O alta problema a pietei romanesti este considerata a fi pirateria inca ridicata. „Expertii indica o rata a pirateriei de 70%, iar vanzatorii de ocazie inca viziteaza cladirile de birouri din centrul Bucurestiului pentru a comercializa software piratat”, scrie Reuters.

Urmărește Daily Business pe Google News