5% din totalul site-urilor de tip phishing la nivel global au fost detectate in Romania, ceea ce face ca aceasta sa se claseze a treia in lume (dupa China si Statele Unite) si prima in Europa, in topul anuntat de Symantec.
Atacatorii vor sa obtina date confidentiale ce pot fi utilizate fraudulos in vederea obtinerii de foloase financiare. Astfel, 68% dintre atacuri au vizat in mod direct obtinerea de informatii confidentiale, iar in 80% din cazuri companiile vizate de atacuri phishing provin din sectorul financiar.
Din raport reiese redirectionarea atacurilor informatice dinspre retele locale inspre Internet, utilizatorii online putand fi infectati prin simpla vizitare a unor portaluri web.
„In trecut, pentru ca un atac sa aiba succes, era nevoie ca utilizatorii sa viziteze anumite site-uri infectate sau sa activeze atasamente de e-mail infectate. Astazi, hackerii ataca site-uri legale, le compromit si le folosec ca baza de distributie a atacurilor lor impotriva utilizatorilor persoane fizice sau corporatii. Symantec a observat faptul ca acestia ataca cu predilectie pagini web in care utilizatorii au incredere, precum site-urile retelelor sociale”, a spus Gabriel Tomescu, country manager Symantec Romania.
„Dezvoltarea activitatilor ilegale se datoreaza culturii pro-computere din tara, inca de pe vremea cand aceasta facea parte din fostul bloc comunist”, se arata in raportul Symante.
O retea sociala ce a fost infectata de hackeri in Statele Unite si China a fost atacata si infectata si in Romania. Aceasta retea, al carei nume nu a fost precizat, a fost utilizata in 98% dintre atacurile de tip phishing efectuate din Romania. Majoritatea tintelor vizau companii cu sediul central in Statele Unite (7 din top 10), dintre care 3 au fost institutii financiare. O banca din Marea Britanie si un ISP din Italia au fost cateva tinte preferate ale atacurilor phishing venite din Romania.
In perioada monitorizata, Symantec a inregistrat 87.963 site-uri de phishing, cu 167% mai mult decat in perioada anterioara
Numai 4% dintre vulnerabilitatile site-urilor raportate in ultimele sase luni ale anului 2007 au fost reparate de catre proprietarii acestora.
Cel mai mare concurent al Symantec pe piata din Romania este BitDefender, companie ce detine circa 40% din piata, conform propriilor estimari. Alti jucatori de pe piata autohtona de securitate sunt Panda Antivirus sau Kaspersky.