Astfel, Romania a intrat in clasament pe pozitia 13 din 17 state europene eligibile. Cu o rata de penetrare de 1,58%, Romania numara in prezent aproximativ 120.000 de abonati la servicii de fibra optica, majoritatea avand conexiune prin tehnologia FTTB.
Majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH/B au fost instalate de micro-furnizorii de internet locali care au implementat „retele de bloc sau retele de cartier”. Cel mai mare furnizor de servicii prin fibra optica din Romania, compania de cablu RCS&RDS, a inlocuit treptat conexiunile prin cablu coaxial cu arhitectura Ethernet LAN.
Un alt proiect care va influenta pozitia Romaniei in clasamentul FTTH este in prezent in derulare in Bucuresti, unde autoritatile locale au demarat, intr-un parteneriat public-privat, un proiect major de dezvoltare a retelei de fibra optica cu acces deschis locuitorilor. Municipalitatea din Bucuresti a fost motivata de nevoia de reorganizare si consolidare a infrastructurii de telecomunicatii din oras, prin inlocuirea conexiunilor aeriene cu cele subterane.
„Consiliul indeamna Romania sa continue demersul de implementare a conexiunilor prin fibra optica, guvernul jucand un rol important in reglementarea conditiilor de dezvoltare a jucatorilor pe aceasta piata”, a spus Chris Holden, presedinte al FTTH Council Europe.
Noile state membre ale UE, domina clasamentul FTTH
Trei dintre primele cinci state din top sunt noi membre ale Uniunii Europene. Astfel, cele trei tari sunt: Lituania (locul 1), Slovenia (4) si Slovacia (5).
[img=963]Clasamentul FTTH include 17 state europene[/img]
Numarul abonamentelor la serviciile prin fibra optica „fibre-to-the-home” a crescut cu 22% in primele sase luni din 2010, datorita dezvoltarii semnificative a pietei in Europa de Est, potrivit datelor FTTH Council Europe anuntate in cadrul Broadband World Forum din Paris.
In cifre, Europa a atins 3,2 milioane de abonamente FTTH/B (aproape 4,5 milioane daca este inclusa si Rusia). Implementarea retelelor de fibra optica continua sa se extinda tot mai mult in Europa: in prezent sunt 18 milioane de cladiri conectate prin tehnologia FTTH/B (peste 26 milioane incluzand Rusia), o crestere cu peste 6% in prima jumatate a anului 2010.
Clasamentul FTTH include 17 state europene in care peste 1% dintre conexiunile prin banda larga sunt realizate prin fibra optica. Lituania continua sa conduca clasamentului, in fata unor piete de retele FTTH mai mature precum Suedia sau Norvegia.
Anul acesta, singurul stat nou intrat este Romania, aflat pe locul 13. Bulgaria a inregistrat cel mai rapid progres in clasament, trecand de pe pozitia 16 pe 8 in prima jumatate a anului, rata de penetrare a conexiunilor FTTH majorandu-se cu 4%. Lituania a inregistrat o crestere a ratei de penetrare pana la 3,3% din numarul total de conexiuni broadband.
„Odata cu intrarea Romaniei in clasament, progresul rapid al Bulgariei si Lituaniei si evolutiei semnificative din Slovenia, Estonia si Letonia, noile state membre conduc clasamentul FTTH Europe”, a declarat Chris Holden, Presedintele FTTH Council Europe.
„Daca includem si Rusia, majoritatea conexiunilor FTTH/B din Europa sunt implementate in Est”, a adaugat Holden.
Majoritatea abonatilor FTTH (74%) sunt concentrati in opt tari, in ordinea care urmeaza: Suedia, Franta, Italia, Lituania, Norvegia, Olanda, Danemarca si Slovacia. Dintre acestea, sase au deja un numar de abonati ce depaseste 200,000, iar Danemarca si Slovacia se apropie de aceste numere.
Economii importante din Europa, cum ar fi Italia si Franta sunt in continuare la finalul clasamentului, iar altele ca Marea Britanie, Germania si Spania sunt absente, desi planurile de investitii intre operatorii locali si initiativele guvernamentale ar putea duce la acoperirea FTTH/B in aceste tari.
Clasamentul global pentru 2010, care incorporeaza si date frunizate de Consiliile FTTH din regiunile Asia-Pacific si America de Nord, va fi anuntat la Conferinta FTTH din Milano, organizata in perioada 9 – 10 februarie 2011.
Clasamentul realizat de FTTH Council Europe face parte din studiul „Market Panorama”, realizat de compania de cercetare IDATE. Clasamentul include toate tarile cu mai mult de 200.000 de conexiuni prin banda larga, in care peste 1% dintre conexiuni sunt realizate prin fibra optica FTTH/B.