Clasamentul este realizat de compania de analize Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de informatii de afaceri a Economist Group, pentru 69 dintre cele mai puternice economii ale lumii. Studiul a fost prima oara efectuat in 2000 si analizeaza mai multe componente ale conceptului e-readiness, precum infrastructura de comunicatii, resursele umane si cadrul legal
Aproximativ 100 de criterii calitative si cantitative au fost folosite in studiu pentru a masura gradul de pregatire economica a tarilor pentru a profita de oportunitatile oferite de dezvoltarea internetului. Acestea au fost organizate in sase categorii distincte.
Astfel, EIU a acordat Romaniei cel mai mare punctaj pentru mediul de afaceri, 6,73 puncte, apoi pentru mediul legislativ, 6,45 puncte, urmate de politici guvernamentale cu 5,6 puncte. Pentru mediul social si cultural, Romania a primit 5 puncte.
Conectivitatea si infrastructura tehnologica au primit cel mai mic punctaj, de 4,2 puncte, in timp ce pentru adoptarea tehnologiilor de catre consumatorii individuali si companii Romania a primit 4,95 puncte.
Bulgaria a inregistrat o scadere in clasament, pana pe locul 48, desi a inregistrat un scor mai mare decat anul trecut (de la 4,86 la 5,01 anul acesta). Acest lucru se datoreaza cresterii mai rapide a e-readiness in alte tari.
Ungaria s-a ridicat 2 pozitii, atingand locul 34, cu nota 6,16.
Tari precum Hong Kong (locul 4), Singapore (6), Coreea de Sud (16), Taiwan (17) si Japonia (18) au ridicat mult nivelul Asiei, continent care a inregistrat cele mai importante cresteri ale e-readiness.
Locurile fruntase sunt impartite si anul acest de Danemarca cu 8,88 puncte, pe locul doi SUA la egalitate cu Suedia.