Studiul, realizat de catre FIE impreuna cu scoala de management franceza INSEAD, ofera indicii importante in ceea ce priveste cresterea sau declinul economic. Astfel, conform autorilor studiului citati de Business Week, tarile care au bine integrata infrastructura tehnica in sistemele economice, vor avea sanse mult mai ridicate de a se evidentia pe plan economic la nivel mondial, pe termen lung.
„Aceasta infrastructura devine din ce in ce mai importanta pentru asigurarea prosperitatii tarilor, dar si pentru a atrage investitii straine”, a spus Irene Mia, Senior Economist la FIE.
In cadrul acestei cercetari au fost luate in calcul o gama foarte larga de factori ce tin de tehnologia informatiei si comunicatii, cum ar fi rata folosirii internetului, preturile serviciilor de telefonie mobila si fixa precum si rata de folosire a acestor servicii, educatia in domeniile tehnologice, investitorii si investitiile realizate in infrastructura tehnologica, cresteri la nivelul retelelor economice, nivelul protectiei drepturilor de autor, libertatea presei, cheltuielile alocate cercetarilor si evolutiei tehnologiei.
Surpriza acestui an a fost caderea SUA de pe locul 1 pe locul 7. Cauzele principale au fost, conform spuselor analistilor, taxele ridicate la serviciile de telefonie mobila, sistemul legal deficitar, care permite usor aducerea in judecata a companiilor.
O alta surpriza a acestei cercetari a fost plasarea Europei in topul continentelor ce au cea mai dezvoltata infrastructura tehnica, in defavoarea Americii sau Asiei. Astfel, 8 dintre tarile plasate intre primele 10 provin din Europa, cele mai multe din Scandinavia, Singapore fiind singura reprezentanta a Asiei in acest segment.
America Latina a inregistrat de asemenea o crestere, in timp ce tarile africane au continuat declinul anilor precedenti.
Primele cinci tari din clasament sunt, in ordine, Danemarca, Suedia, Singapore, Finlanda si Elvetia.
In Balcani, Romania a depasit ca nivel de infrastructura tehnica tari precum Bulgaria (locul 72), Polonia (locul 58), Moldova (92), fiind insa depasita de Cehia (locul 34), Croatia (locul 46) si Ungaria (33).