Danemarca numara cei mai multi utilizatori ai Internetului in banda larga, cu 37,2% din populatie, urmata de Olanda (33,1%), Romania si Bulgaria situandu-se pe ultimele locuri cu 6,6% si respectiv 5,7% din populatie, potrivit unui raport facut public de Comisia Europeana luni.
„Accesul la Internetul in banda larga a ajuns in Uniunea Europeana la 90 milioane de linii, atingand o crestere de 28,7% din iulie 2006 in iulie 2007 in cele 25 de state membre mai vechi, excluzand Romania si Bulgaria. Insa Uniunea ar trebui sa adopte masuri pentru cresterea competitiei si sa acorde atentie statelor aflate la finalul clasamentului”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru telecomunicatii.
Cresterea disponibilitatii conexiunii in banda larga este vazuta de comisarul european ca un pas cheie in impulsionarea cresterii economice prin suportul acordat micilor afaceri.
„Este inacceptabil ca diferenta dintre cei mai puternici si cei mai slabi furnizori se afla in crestere. Europa trebuie sa actioneze pentru pentru a-si pune in ordine capacitatea de conexiune in banda larga”, a afirmat comisarul european pentru telecomunicatii.
Reding a precizat ca va face propuneri specifice, integrate intr-un pachet de reforme in domeniu, pe 13 noiembrie.
„Lipsa de competitie si slabiciunile legislatiei sunt citate ca principalele obstacole la cresterea utilizarii internetului in banda larga”, a afirmat comisarul european, care doreste sa propuna autonomia legislatiei la nivel national pentru separarea activitatii de administrare a retelelor de operatiunile comerciale ale unei companii, in cazul unor probleme serioase de concurenta.
Comisarul si-a exprimat dorinta infiintarii unei noi autoritati de reglementare pan-europene, capabila sa impuna masuri anti-trust institutiilor nationale de profil, in colaborare cu CE, daca aceasta nu este multumita de maniera in care este abordata o problema.