- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romanii vorbesc la mobil 1 ora si 23 de minute pe luna

03 Dec, 12:00 • Redactia DailyBusiness
Traficul total realizat in retelele mobile de telefonie (exclusiv roaming) a atins valoarea de 9,7 miliarde minute in primul semestru al lui 2007, inregistrand o crestere de 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Romanii vorbesc la mobil 1 ora si 23 de minute pe luna

Media lunara a traficului de voce originat de catre un utilizator al serviciilor de telefonie mobila a crescut cu 8 minute, ajungand la o ora si 23 de minute, datorita unei rate semestriale de crestere a volumului de trafic de voce (+24%) superioare ratei de crestere a numarului de utilizatori (+12%).

Ponderea cea mai mare este detinuta de traficul catre retelele proprii (79,3%), acestea avand si cea mai insemnata evolutie, de 25,8% fata de perioada similara din anul precedent, conform datelor facute publice de Autoritatea Nationala Pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologie Informatiei (ANRCTI).

Traficul catre alte retele mobile de telefonie reprezinta 15,5% din totalul de trafic realizat in retelele mobile, urmat de traficul catre retelele fixe de telefonie (3,2%) si de cel catre retele internationale (2%), fiecare segment inregistrand cresteri comparativ cu perioada anterioara.

Si in ceea ce priveste utilizarea altor tipuri de servicii s-au constatat cresteri semnificative, au transmis oficialii ANRCTI.

Astfel, traficul de mesaje scrise din perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2007 a crescut cu 27% fata de traficul inregistrat in semestrul al doilea din 2006, rezultand o medie de 13 mesaje scrise pe utilizator transmise lunar. Traficul de mesaje multimedia a crescut cu 40% in primele sase luni din 2007.

La sfarsitul primului semestru din 2007, rata de penetrare a telefoniei mobile in Romania era de 90%, conform ANRCTI.

3,9 mld. minute vorbite in retelele de telefonie fixa, in scadere cu 8%

Traficul total de voce realizat de utilizatorii furnizorilor de servicii de telefonie fixa din Romania (fie prin retelele publice fixe proprii, fie prin retele unor terti) era la 30 iunie 2007 de 3,9 miliarde minute, inregistrand o scadere cu aproximativ 8% fata de sfarsitul anului trecut.

Volumul total de trafic realizat de catre utilizatorii finali ai celor 70 de furnizori alternativi de servicii de telefonie la puncte fixe (inclusiv prin tehnologie VoIP), utilizand fie propriile retele, fie retelele unor terti, a atins valoarea de 1,23 miliarde minute, cu 5,3% mai mult fata de perioada precedenta de raportare, reprezentand 31,5% din valoarea traficului total de voce realizat la puncte fixe. Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.

4,5 mil. conexiuni la Internet, in primul semestru din 2007

La aceeasi data, in Romania, un numar de peste 1.300 de furnizori ofereau servicii de acces la Internet, numarul conexiunilor care permit accesul la internet ajungand la aproximativ 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G si conexiuni de acces dial-up la puncte fixe), din care mai mult de 2 milioane reprezentau conexiuni de acces pentru care se plateau abonamente.

Din totalul de conexiuni, 1,51 milioane reprezinta conexiuni de acces in banda larga la puncte fixe, iar 0,82 milioane – conexiuni de acces mobil in banda larga, astfel incat rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet in banda larga la puncte fixe si mobile a atins valoarea de 11 conexiuni la suta de locuitori, la finele lunii iunie.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane abonati (in crestere cu 4% fata de sfarsitul anului 2006), in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH. In perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2007 s-au inregistrat cu aproximativ 0,2 milioane mai putini abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale prin retele de cablu (-5%), crescand insa serviciile oferite prin retele de tip DTH (57,4%) sau prin tehnologie IPTV (70%).

Raportul prezinta principalii indicatori si evolutiile inregistrate pe segmentele de telefonie fixa si mobila, acces la Internet, servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, servicii de linii inchiriate si transmisiuni de date din Romania pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie a anului 2007. Raportul de date statistice este realizat pe baza datelor raportate de aproape 2.000 de furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice care au fost operationali in prima jumatate a anului 2007, a transmis luni ANRCTI.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA se majorează din nou: ”Tarifele cresc cu cel puțin 30 %”
Vești proaste pentru români, valul de scumpiri va continua până în 2026. Prețurile polițelor RCA ...
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
România se apropie de intrarea în Schengen. Negocieri finale cu Austria, Predoiu anunță progrese
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi să promoveze mai ușor examenul maturității
O studentă din Alba a dat lovitura cu o afacere inedită. Bacademia, proiectul care îi ajută pe elevi ...
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei finanțare
Frații Păvăl de la Dedeman colaborează cu BCR. Clienții băncii pot primi până la 200.000 de lei ...
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Cârnatul Dubai, noua senzaţie virală pe internet. Ce este, de fapt, Dubai-Wurst şi ce conţine
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere cu 42% față de anul trecut!
Arobs, liderul IT pe Bursa de Valori București, raportează un profit de 16 milioane de lei, în scădere ...
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei şi durează cinci luni
Meseria cea mai căutată pe piaţa muncii. Salariul este 10.000 de lei, cursurile costă 1.200 de lei ...
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Averile candidaților la prezidențiale 2024. Lingouri de aur și un candidat fără niciun venit declarat!
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți golesc buzunarele
Cât te costă o centrală termică în 2024. Prețurile explodează. Dispozitivul și montajul îți ...
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Lovitură cruntă pentru pensionarii din România. Contribuțiile lor nu mai sunt recunoscute integral!
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează tendinţa integrării AI în procesul de aplicare
Inteligenţa artificială pătrunde şi în domeniul recrutării forţei de muncă. Angajatorii încurajează ...
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, promulgată de președintele Iohannis.
Salarii majorate de la 1 ianuarie 2025 pentru mii de români. Legea care protejează angajații români, ...
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le primesc de Crăciun
Cum arată al 13-lea salariu pentru românii stabiliți în Italia. Bonusurile pe care angajații le ...
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Cum sunt sancționați în străinătate șoferii agresivi. Unde pot fi pedepsiți chiar cu închisoarea
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
Noi amenzi usturătoare pentru cei care stau la bloc. Este obligatoriu să respecte o regulă importantă
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de vânzare a avut loc în urmă cu aproape 15 ani
FMI ar trebui să vândă 4% din rezerva de aur pentru a ajuta ţările vulnerabile. Ultima astfel de ...
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
84,7% dintre maşinile rulate importate în România au daune ascunse şi kilometrajul dat înapoi
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții
O sută de euro cadou de Crăciun pentru familiile cu copii din Italia. Cine dă banii și în ce condiții