- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romtelecom, amendata cu 200.000 lei de ANCOM

04 Jul, 12:55 • adrian.mihaltianu
ANCOM a anuntat miercuri ca a amendat compania Romtelecom cu suma de 200.000 lei pentru ca nu a respectat in totalitate obligatiile prevazute in licenta de comunicatii mobile pentru benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz.
Romtelecom, amendata cu 200.000 lei de ANCOM

Conform obligatiilor asumate de operator, pana la incheierea primei faze acesta ar fi trebuit sa instaleze si sa opereze 1.242 de statii de baza, insa in urma controalelor s-a constatat ca doar 788 dintre acestea sunt instalate, se arata in comunicatul transmis de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Romtelecom a obtinut aceasta licenta in anul 2008, pentru o perioada de 10 ani, in urma unei licitatii publice deschise de tip comparativ – procedura in care ofertantii sunt evaluati in functie de dosar si oferta tehnica. Romtelecom a castigat aceasta licenta ca urmare a obtinerii celui mai bun punctaj, in urma evaluarii unor criterii precum capacitatea financiara, fezabilitatea comerciala, specializarea, experienta si, nu in ultimul rand, fezabilitatea tehnica si acoperirea asumata.

Taxa de licenta achitata de operator catre bugetul de stat a fost de un milion de euro. Licenta este valabila pana la data de 23 septembrie 2018.

In urma actiunilor de control demarate de ANCOM, s-a constat faptul ca operatorul nu si-a respectat angajamentul asumat la obtinerea licentei.

Conform licentei, pana la data de 31 decembrie 2013, reteaua de comunicatii mobile in banda larga dezvoltata de Romtelecom in benzile de frecvente de 410-415/420-425 MHz trebuie sa fie compusa din 1.292 de statii de baza, asa cum sunt acestea definite de „Radio Regulations”, documentul oficial al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor.
 
„ANCOM trebuie sa se asigure ca spectrul de frecvente radio, o resursa limitata a statului roman, este utilizat cu maxima eficienta. Licentele de utilizare a frecventelor radio se acorda in anumite conditii tocmai pentru ca atat operatorii, cat si utilizatorii sa obtina maximum de beneficii prin exploatarea acestora”, a declarat Cristin Popa, directorul directiei executive monitorizare si control din cadrul ANCOM.

„De aceea, monitorizarea modului in care operatorul remediaza neregulile constatate si modul in care isi respecta restul obligatiilor asumate va ramane o prioritate a Autoritatii si in perioada urmatoare”, a adaugat Popa.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate, incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura si a inovatiei.

Urmărește Daily Business pe Google News