Modificarea planului de numerotatie este o cerinta a Uniunii Europene, adoptata in Romania prin decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.
Astfel, toate numerele Romtelecom, indiferent daca se formeaza pentru apeluri locale sau nationale, vor avea urmatoarea forma: prefixul national (0), prefixul de judet si numarul local. De pilda, un numar de Bucuresti se va forma de pe tot teritoriul tarii, inclusiv din Bucuresti, cu prefixul 021.
In urmatoarele 3 luni, in intervalul 3 mai – 31 iulie 2008, pot fi folosite in paralel vechea numerotatie si cea noua. Pentru ambele variante de formare apelurile vor fi rutate automat catre destinatie. Dupa acest interval va fi valabil numai noul format al numerelor Romtelecom, insa pentru o perioada de 2 luni, pana la 1 octombrie 2008, clientii care vor folosi vechea numerotatie vor fi informati automat ca trebuie sa formeze numerele in noua forma.
Dupa data de 1 octombrie 2008 nu vor mai exista mesaje de informare in cazul nerespectarii noii numerotatii. In plus, in urmatoarea perioada toti clientii vor fi informati de companie prin pliante promotionale, transmise odata cu factura Romtelecom.
Reprezentantii companiei au declarat, pentru DailyBusiness, ca nu va fi derulata o campanie media pentru popularizarea noii numerotatii, clientii fiind anuntati doar prin pliante individuale si prin serviciul de informare vocala al companiei.
Compania nu a dorit sa faca publica investitia in materialele promotionale.
Numarul national de urgenta 112 va ramane neschimbat, iar numerelor scurte Romtelecom de interes national li se va adauga cifra „1” in fata. De exemplu, numarul de informatii Romtelecom 931 va fi format ca 1931.
Numerele scurte Romtelecom de interes local vor fi formate din prefixul local + numarul scurt. De exemplu, deranjamente Electrica din judetul Arges se va forma ca 0248 929.