- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Romtelecom, Zapp si Cosmote s-au aliat impotriva Vodafone si Orange

07 Nov, 14:39 • Redactia DailyBusiness
Operatorii Romtelecom, Zapp si Cosmote vor da in judecata arbitrul pietei de telecomunicatii, ANRC, daca acesta nu va renunta la amanarea reducerii tarifelor de interconectare impuse operatorilor Vodafone si Orange.
Romtelecom, Zapp si Cosmote s-au aliat impotriva Vodafone si Orange

De asemenea, cei trei operatori intentioneaza sa reclame ANRC la Comisia Europeana.

Anuntul a fost facut astazi intr-o conferinta de presa organizata, in premiera, in comun de cei trei operatori. Acestia au continuat criticile dure la adresa initiativei ANRC de a intarzia cu un an cea de-a doua etapa a reducerii tarifelor de interconectare practicate de Vodafone si Orange, care trebuia sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. Recent, si operatorii RCS&RDS si UPC-Astral si-au facut la randul lor publice criticile la adresa intentiilor ANRC.

Contactati de catre DailyBusiness, oficialii ANRC au precizat ca amanarea reducerii tarifelor este deocamdata doar o propunere supusa dezbaterii publice, urmand ca o decizie sa fie luata pana la finalul anului.

[quote=James Hubley, director general Romtelecom]Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii distorsioneaza segmentul economic cu cea mai mare crestere[/quote]

Tarifele de interconectare reprezinta sumele platite catre operatorii telecom pentru apelurile terminate in retelele lor. De pilda, atunci cand un abonat Romtelecom apeleaza un numar din reteaua Vodafone, Romtelecom plateste pentru efectuarea convorbirii cativa eurocenti pe minut catre Vodafone. Cu cat baza de abonati a unui operator este mai mare (Vodafone si Orange au impreuna circa 14 mil. de abonati), cu atat sumele incasate din interconectari de catre acel operator vor fi mai mari.

„Activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii distorsioneaza segmentul economic cu cea mai mare crestere, afectand investitii insemnate”, a declarat astazi directorul general Romtelecom, James Hubley.

Investitiile cumulate anuntate pentru urmatorii ani de cei trei operatori ajung la aproximativ 1 miliard euro (peste 500 milioane euro – Romtelecom, 200 milioane euro pentru Telemobil si 450 milioane euro anuntate de Cosmote).

„Utilizatorii romani aleg conectarea la un operator de telefonie mobila in functie de reteaua la care se afla cele mai multe dintre cunostintele lor, prieteni si rude”, a spus directorul general al Cosmote, Nikolaos Tsolas, care a caracterizat pozitia pe piata a Orange si Vodafone drept un „duopol”. Directorul general al Cosmote considera ca aceasta alegere nu se face in functie de preturi, „ci utilizatorii sunt pur si simplu captivi in retea”.

Intr-un punct de vedere exprimat recent, oficialii Vodafone Romania au spus ca propunerea ANRC de a mentine tarifele actuale de interconectare este o actiune fireasca de aliniere la standardele europene si ca ANRC incearca astfel sa nu creasca si mai mult diferentele intre tarifele operatoriilor de telefonie mobila din Romania si cele ale operatorilor de pe pietele europene.

Initiativa de a amana reducerea tarifelor de intreconectare vine dupa ce ANRC a impus in vara reducerea acestor tarife pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care erau obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Prima etapa de reducere a fost deja aplicata la inceputul lui septembrie, nivelul tarifelor de interconectare scazand de la 8,31 la 7,21 eurocenti pe minut, conform oficialilor ANRC. Urmatoarea etapa era programata pentru 1 ianuarie 2007, insa proiectul de amanare al ANRC, daca va fi adoptat, va impinge acest termen pana la inceputul lui 2008.

Planul initial al ANRC era ca pana la 1 ianuarie 2009 tarifele sa coboare la 5,03 eurocenti pe minut, o marja care „corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate”, potrivit organizatiei de reglementare.

Reprezentantii autoritatii de reglementare au explicat anterior ca decizia de a intarzia cu un an reducerea tarifelor de interconectare pentru operatorii dominanti este, la randul ei, efectul unor intarzieri in reducerea acestor tarife la nivel european.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am putut să văd în viața mea”
Diana Șoșoacă se retrage din viața publică, îi e frică pentru viața ei. „Atâta ură n-am ...
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte împărtășesc aceeași frică
STUDIU Care este cea mai mare temere a pensionarilor. Și cei cu pensii mari sau cu bani puși deoparte ...
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se prăbușește totul în jurul meu”
Monica Odagiu încă are coșmaruri la mai bine de un an de la accidentul mortal: „Am simțit cum se ...
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan nu sunt susținuți de AUR. Îl susținem pe Călin Georgescu
George Simion nu mai vrea să candideze la prezidențiale: Nici ministrul Pereoadă, nici Nicușor Dan ...
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum îl recunoaștem
Noul virus care provoacă îngrijorare în lume. Oamenii se tem de o nouă pandemie. Ce e HMPV și cum ...
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
ANAF începe verificările tuturor conturilor Revolut. Iată cum poţi să rămâni fără bani pe card
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Țara din Europa care plătește salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Cum poți lucra acolo
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, în timp ce străinii își deschid larg buzunarele
Suma fabuloasă cu care a ajuns să se vândă un ARO. Colecționarii români privesc cu jind la el, ...
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod normal
Prognoza meteo 7 ianuarie 2025. Vremea se încălzește, temperaturi mult mai ridicate decât în mod ...
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt penali cu acte în regulă”
Marian Cucșa, acuzații grave la adresa liderilor AUR, George Simion și Cristian Lulea: „Sunt ...
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Justin Trudeau își dă demisia din funcția de prim-ministru al Canadei. Se anunță alegeri anticipate
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri de taxe, inclusiv TVA, oricât și-ar tatua Marcel Ciolacu pe mână”
Ce schimbări vor avea loc în 2025 pentru români. Specialist în fiscalitate: „Vom avea creșteri ...
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Codul Rutier 2025. Cum poate un șofer să-și reducă perioada de suspendare a permisului
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele lucrate şi nivel TABEL
Salarii 2025. Bani mai mulţi pentru îngrijitori şi badante. Cât vor câştiga în funcţie de orele ...
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă de „ordonanța trenuleț”
Circa un milion de pensionari ar putea beneficia de indexarea de 12%. Această categorie de români scapă ...
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin Antonescu, cu 22-24%, şi Nicuşor Dan, cu 16-18%
Sondaj prezidenţiale 2025: Călin Georgescu ar câştiga detaşat (40%). Următorii clasaţi sunt Crin ...
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Scandal pe pârtie: Turist lovit cu schiurile la coada de la telegondola din Poiana Brașov
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă acum o călătorie cu metroul sau cu autobuzul STB
Vești proaste pentru bucureșteni. Biletul unic de călătorie a fost scos de pe piață. Cât costă ...