„In functie de raspunsul pietei, vanzarile pot creste vertiginos pana la 1 milion de unitati pe an, dar nu mai devreme de sfarsitul anului 2008”, a spus pentru DailyBusiness Sorin Stancu, presedintele diviziei ProCA.
Un alt model, mai performant, va fi disponibil pana la finalul anului, pentru un pret de 350 de euro, ambele variante de pret incluzand si TVA.
Computerul nu are periferice (tastatura, mouse, monitor etc.), insa poate fi conectat la orice monitor, inclusiv la televizor. De asemenea, este dotat cu patru porturi USB care ii permit conectarea la imprimanta, stick-uri de memorie, camere foto si alte echipamente periferice obisnuite. Echipamentul nu dispune de unitate pentru citirea CD-urilor sau DVD-urilor.
Computerul, care are forma unui patrat cu latura de 30,5 centimetri si cantareste mai putin de 1 kilogram, nu are instalat sistem de operare sau software, insa este suficient de performant pentru a rula Windows XP si aplicatii din gama Office 2007. Pentru un pret de circa 350 de euro, computerul poate fi achizitionat si cu Windows XP Professional si alte aplicatii Microsoft instalate.
„Acest tip de echipament poate fi comparat cu un multifunctional din gama imprimantelor, poate fi folosit de exemplu ca modem de Internet sau ca set-top box. Credem ca pe termen lung poate ajunge in majoritatea caselor din Romania”, a spus Stancu.
Modelul, denumit UVPC (UltraValue PC), este produs in China si este creat pe o platforma AMD, fiind lansat in Romania in parteneriat cu Microsoft. Computerul este disponibil in doua culori, roz sau verde, insa in viitor vor fi introduse si alte game de culori.
Primul model, la pretul de 150 euro, va avea procesor AMD Geode la 500 Mhz, 40 Gb Hdd, 256 Mb RAM, putand rula la aceasta configuratie Windows XP Professional, Office 2007 si alte aplicatii, a spus Marilena Ionascu, OEM Business Manager al Microsoft Romania. Datorita frecventei marite si tehnologiei noi a computerului, acesta va rula ca un desktop AMD la 3000+.
Functionalitatea sistemului este una in principal educationala, putand rula aplicatii precum Encarta, Microsoft Maths, Visual Basic, Web Developer, SQL, Express Visual C#. Oficiali ai RTC Holding sunt de asemenea in negocieri cu unele institutii bancare precum si firme de telecomunicatii, pentru implementarea acestor sisteme in cadrul lor. Pentru companii, printre avantajele folosirii unui astfel de computer s-ar numara economia de spatiu si de energie.
„Produsul se va vinde datorita inovatiei”, a spus Octavian Radu, presedinte al RTC Holding, specificand ca modificarile constau in marimea redusa a computerului, pretul scazut si consumul de curent electric de aproximativ 15 ori mai mic decat un compuer desktop. UVPC va consuma 3,5 wati, procesorul ruland la 0,9 wati.
Distribuirea se va face initial doar prin holdingul RTC in magazinele Diverta, urmand ca pana la finele anului computerul sa fie importat si de alti retaileri, conform oficialilor RTC.
Ca planuri de viitor, ProCA doreste asamblarea computerului in Romania si distribuirea acestuia si peste hotare, in tarile vecine. Romania este una dintre primele tari, alaturi de China, unde acest produs este disponibil, a spus Pierre Brunswick, vice presedinte AMD Rusia, Turcia si zona REE.
Publicitatea se va face in toata media, mai putin televiziune, unde nu sunt inca planuri concrete. O suma ce urmeaza a fi investita in acest segment nu a putut fi precizata de catre oficiali ai RTC, expunandu-se doar o posibila strategie de marketing ce implica expunerea UVPC pe rafturile cu carti si nu la standurile IT, computerul avand dimensiuni si aspect asemanatoare cu cele ale cartilor. In acest fel, RTC spera sa atraga atentia in special celor ce nu poseda inca computere, subliniind totodata usurinta cu care poate fi folosit si instalat UVPC.
Sistemul de operare ce va fi distribuit initial va fi Windows XP. In viitor, UVPC va avea si alte sisteme de operare pre-instalate, precum Linux. Computerul poate fi upgradat de utilizator, pana la o memorie de 1 Gb RAM, si hard-disk de 80 Gb.
Avantajele pe care computerul UVPC le are fata de sistemul de 175$ ce va fi lansat in curand ca urmare a unei intiative ale lui Nicholas Negroponte pentru a fi folosite de copiii din tari in curs de dezvoltare, sunt in special de ordin tehnic. Astfel, acele computere laptop vor rula la o viteza de 366 MHZ si vor avea 512 RAM, neavand hard-disk si dispunand de doar 2 porturi USB.
In septembrie, ProCA intentioneaza sa inceapa distribuirea unor mini-laptopuri ce vor dispune de aceeasi tehnologie precum si acelasi procesor ca al UVPC. Pretul pentru un astfel de laptop, cel mai ieftin model, va fi de aproximativ 400 euro, a spus Ramona Prodea, AMD Country Manager Romania.
Grupul RTC a inregistrat o cifra de afaceri de 261 mil. euro anul trecut, in timp ce divizia ProCA a avut venituri de 36 mil. euro. Pentru anul 2007, ProCA ar putea obtine venituri de 50 de milioane de euro, conform oficialilor companiei.