„Vorbitul la telefon este o relicvă a trecutului” spun o treime dintre tinerii chestionați carora li se pare ciudat atunci când primesc un apel telefonic. „De ce să vorbesc la telefon când pot să scriu mesaje pe WhatsApp sau Snpachat?” întreabă tinerii aparţinând aşa-numitei Gen Z.
Doi din trei părinți se plâng că vorbesc cu tinerii exclusiv prin mesaje, iar 60% dintre ei consideră că generației Z îi este frică să vorbească la telefon. Totuși, chiar și atunci când părinții reușesc să vorbească prin mesaje, se încurcă în cuvinte. Asta pentru că tinerii vorbesc în argou și folosesc multe emoji-uri ceea ce îi forțează pe mulți părinți să trebuiască să „învețe o limbă nouă”.
Generația Z este adepta comunicării în scris, inclusiv cu familia. Un aspect îngrijorător scos la iveală de studiu este acela că o mare parte dintre tineri refuză toate apelurile primite de la părinți sau apropiați.
Vorbitul la telefon nu este singura problemă pe care părinții o au cu tinerii. Trendul „boy” și „girl math” devenit viral pe TikTok îi îngrijorează pe părinți. Asta deoarece conform trendului, orice obiect cumpărat, mai ieftin de 5 dolari este considerat gratis, iar tinerii folosesc logica trendului pentru a-și justifica cheltuielile și pentru a se convinge că în loc să cheltuiască, ei de fapt economisesc, ceea ce îi face să cumpere fără măsură.
De asemenea, studiul reliefează un alt aspect despre care psihologii susțin că este îngrijorător. Tinerii care fac parte din Gen Z ar avea numeroase lacune în ceea ce privește exprimarea. La baza acestui fenomen stă faptul că aceștia folosesc numeroase prescurtări, dar și emoji.Problemele legate de exprimare nu sunt singurele pe care tinerii generației născute între 1997 și 2022 le au. Cei mai mulți dintre ei se confruntă cu probleme de anxietate și chiar depresie. O mare parte a acestor tineri primesc chiar medicamentație prescrisă extrem de puternică pentru aceste probleme de sănătate.Citeşte şi: Eurostat: România, în topul țărilor cu cei mai mulți angajați tineri cu studii în domeniul IT&C