Pentru primele luni pe piata romaneasca firma nu are estimari „uriase”, mizand pe afaceri de 1,5 milioane euro, insa dupa 3 ani, oficialii companiei estimeaza ca in Romania va avea un business de 1 miliard de euro pe an, la un numar de 5.000-6.000 de terminale functionale.
Sumele incasate reprezinta rulajul, veniturile efective ale companiei sunt reprezentate de comisioanele primite de la furnizorii de servicii, pentru care colecteaza banii, si sunt mult mai reduse. Oficialii companiei nu au precizat la cat se ridica valoarea comisioanelor.
„In Romania este un potential imens, analizam intrarea pe piata de un an. Estimam ca in 3 ani, vom avea un business de 1 miliard de euro pe an aici, cat facem acum intr-o luna in Rusia”,spune Andrey Novikov, directorul de dezvoltare internationala a OSMP, una din firmele din grupul OE.
„Romania este o piata cu o populatie foarte mare, unde exista inca o mare neincredere fata de platile cu cardul si unde programul de lucru al majoritatii nu este acelasi cu cel de lucru cu publicul de la ghisee. Prin urmare, o piata foarte buna”, a mentionat Novikov.
Oficialii subsidiarei locale spun ca se va introduce si posibilitatea de plata cu cardul la terminalele Qiwi, insa doar dupa ce brandul va fi destul de cunoscut pe piata locala.
Grupul este reprezentant de subsidiara in OSMP Romania, care opereaza sub brandul Qiwi. Pe langa terminalele pentru plati, compania mai ofera si terminale POS sau produse software de plata cum ar fi Windows Terminal. Totusi, potrivit lui Novikov, business-ul provine majoritar din terminalele de plata.
In ceea ce priveste extinderea, compania isi desfasoara activitatea atat prin propriile terminale, cat si printr-o retea de agenti, companii sau antreprenori francizati. De altfel, OE Investments are deja cativa agenti cu care s-au semnat contracte. Modelul de business ii permite companiei sa vanda terminalele altor firme sau antrepenori, preturile incepand de la 2.800 euro. Acesti agenti vor primi de la firma o parte din comisionul pe care aceasta il incaseaza de la furnizorii din portofoliu.
„Pana la finalul anului vrem sa avem 10 furnizori in portofoliu. Acum suntem in discutii cu furnizori de servicii de internet, companii de transport si banci”, spune Alexandru Oancea, directorul comercial al companiei locale.
OE lucreaza la nivel global cu circa 200 de banci, asa ca sunt increzatori ca si subsidiarele din Romania vor fi interesate sa le ofere clientilor posibilitatea de a-si plati ratele la aceste terminale.
Pana in prezent la terminalele Qiwi se pot achizitiona doar reicarcari electronice de la Vodafone, Orange si Cosmote. Potrivit reprezentantilor companiei, fata de terminalelor altor companii de pe piata, in sistemul Qiwi, reincarcarea se face direct, fara eliberarea unei cartele cu un cod de reincarcare.
Pe piata platilor instant locala mai activeaza firmele ZebraPay, PayPoint, PayZone sau PayUp, asa ca firma rusa are o concurenta destul de puternica. Totusi, oficialii rusi sunt extrem de increzatori, considerand ca de fapt nu au un concurent direct, pentru ca spre deosebire de firmele care activeaza deja pe piata terminalelor de plati instant, ei au in spate experienta si nu testeaza acum sistemele pe care le utilizeaza.
OE Investments detine mai multe sisteme de plati, cum ar fi OSMP si e-port, serviciul de plata Qiwi, Qiwi Wallet, dar si sistemul de publicitate Qiwi (publicitate pe ecranele terminalelor).