- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Sandu: Posta Romana nu va fi privatizata si nici actiunile Romtelecom vandute

22 Dec, 16:44 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, sustine ca nu are in vedere privatizarea Postei Romane, ci restructurarea companiei, si nici vanzarea participatiei la Romtelecom, printre planurile sale regasindu-se acordarea de facilitati companiilor IT si dezvoltarea proiectului e-Romania, potrivit Mediafax.
Sandu: Posta Romana nu va fi privatizata si nici actiunile Romtelecom vandute

„Posta Romana nu va fi privatizata in mandatul meu, avem un program de restructurare prin care posta va deveni profitabila, mai ales ca in 2013 vom pierde exclusivitatea pe piata din Romania.Vrem sa extidem activitatile Postei Romane, cum ar fi curierat rapid si mai ales pe partea unde vom incasa facturi, vrem sa fie centre de eficienta, sa nu finantam din alte centre ale postei”, a spus Sandu la audierile comisiilor parlamentare de specialitate pentru un nou mandat de ministru al Comunicatiilor.

El exclude totodata vanzarea participatiei detinute la Romtelecom si privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii – Radiocom, unul dintre principalii furnizori de retele si servicii de comunicatii electronice din Romania.

„Pe langa Posta Romana este exclusa si privatizarea Radiocom, unde vrem sa eficientizam activitatea. De asemenea, in aceasta perioada (a mandatului sau – n.r.), nu vom vinde cele 46% din actiunile Romtelecom, vom astepta o crestere a pietei. Nu este o perioada buna de vanzare de active (ale statului -n.r.), va trebui sa le conservam si sa le redirectionam pe alte activitati”, a mai spus Sandu.

Pentru 2010, ministerul Comunicatiilor are un proiect impreuna cu cel al Economiei pentru acordarea de facilitati companiilor IT.

„Sectorul IT este foarte important, mai ales ca este vorba in prezent de externalizarea acestor activitati inclusiv in zona publica”, a mai precizat ministrul.

De asemenea, ministerul intentioneaza sa majoreze numarul achizitiilor publice prin sistem electronic, pana la 30% din total.

„Daca la inceputul lui 2009 aceste achizitii reprezentau 1,65% din totalul celor publice, pentru sfarsitul anului au ajuns la 14%, ceea ce aduce o economie de un miliard de euro, iar pentru anul viitor vrem ca 30% sa se faca prin sistem electronic, iar economiile vor ajunge la cel putin trei miliarde de euro”, a explicat Sandu.

Un alt plan al ministerului prevede ca in 2010, prin ghiseul de plati electronic sa fie efectuate 50% din plati, de la amenzi, pana la taxe si impozite.

De asemenea, Sandu vrea continuarea dezvoltarii proiectului e-Romania, care cuprinde doua parti, respectiv un portal cu informatii economice, culturale si geografice si o parte operationala, pe care, pana la sfarsitul lui 2010, vor functiona aproximativ 150 de servicii, de la plata online a impozitelor, pana la accesul la bibliotecile publice.

Gabriel Sandu a primit, marti, aviz favorabil pentru functia de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, din partea comisiilor pentru tehnologia informatiei, fiind inregistrate 17 voturi „pentru” si unul „impotriva”.

Urmărește Daily Business pe Google News