- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Sebastien Delen, Ubisoft si Gameloft: In Romania, ne axam foarte mult pe iPhone

09 Jul, 12:41 • mihaela.tudorancea
Sebastien Delen, managing director al filialei locale a producatorului francez de jocuri pentru PC si console Ubisoft si al diviziei de jocuri pentru telefoane mobile Gameloft, a povestit intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro despre noul trend pe piata de jocuri pentru telefoanele mobile odata cu lansarea telefonului iPhone, despre echipele companiei din Bucuresti si Craiova si despre cum traieste un expat in Romania.
Sebastien Delen, Ubisoft si Gameloft: In Romania, ne axam foarte mult pe iPhone

DailyBusiness.ro

: A devenit crearea de jocuri pentru iPhone un trend pe piata locala?
Sebastien Delen: Da, au creat un trend foarte puternic pe aceasta piata. Jocurile pentru iPod si iPhone se vand foarte bine. Cele doua dispozitive se vand si ele foarte bine. Gameloft a ales sa dezvolte jocuri pentru iPhone inca de la inceput asa ca am primit kit-ul de dezvoltare foarte devreme si avem deja multe titluri lansate. Gameloft a avut rezultate foarte bune in 2008 datorita acestui lucru. Bucurestiul a avut o contributie foarte mare la acest lucru pentru ca o mare parte din jocurile pentru iPhone sunt dezvoltate in Bucuresti.

DB: Cati oameni lucreaza in Bucuresti pentru jocurile dedicate iPhone si iPod?
SD: Aproximativ 200 de oameni. Doua treimi din angajatii Gameloft Romania lucreaza pentru dezvoltarea de jocuri pentru iPhone, si aproape o treime pentru restul telefoanelor. Ne axam foarte mult pe iPhone.

DB: De unde recrutati oameni specialisti in iPhone?
SD: Ii invatam aici. Acum 2-3 ani cand am primit kit-ul si documentarea de la Apple pentru a sti cum sa dezvoltam aplicatii pentru iPhone, o echipa mai mica a invatat cum se face totul. Acestia ii invata pe toti ceilalti. Acum avem 6-7 echipe dedicate aplicatiilor si jocurilor pentru iPhone.

DB: Cate jocuri pentru iPhone dezvoltati in prezent la Bucuresti?
SD: In general, intre 6 si 8 proiecte in acelasi timp. Momentan avem 6 proiecte in desfasurare.

DB: Cati angajati sunt la Ubisoft?
SD: In ultima perioada am mai angajat circa 50 de oameni. Am ajuns la 715 angajati. Cei mai multi angajati noi au venit in departamentul de testare de jocuri al Ubisoft.

DB: Iar la Gameloft?
SD: La Gameloft avem 220 de angajati.

DB: E greu sa gasiti oameni noi?
SD: Spre exemplu pe pozitiile foarte specializate precum artisti 2d, directori de creatie, designeri de jocuri, este foarte greu. Dat fiind faptul ca in aceasta perioada unele companii concediaza, noua ne este mai usor sa gasim oameni. De asemenea, acum avem de ales si dintre studentii care termina universitatea, care au mai putine oportunitati de angajare. Ubisoft este una din putinele companii care mai face angajari in aceasta perioada.

DB: Cum sunt salariile din Romania in comparatie cu cele din alte tari?
SD: Romania este undeva la mijloc. In tari precum SUA, Canada, sau cele din Europa de Vest, salariile sunt mai mari. Dar exista si tari cu salarii mai mici precum China si India. Targetul nostru este sa dezvoltam jocuri cat mai bune ca sa fim in competitie cu cei din SUA si sa creasca si salariile. Daca dezvoltam jocuri de nivel mediu vom fi in competitie cu cei din China, India, Vietnam. Acolo forta de munca e mai ieftina, asa ca ne va fi greu sa ne mentinem si sa cerem mariri de salariu. Daca suntem buni avem vizibilitate mare si salariile vor creste. In ultimii 5 ani salariile au crescut foarte mult. Anul asta nu vor creste la fel de mult, dar dupa ce trece criza si daca oamenii vor fi foarte productivi, trendul se va mentine.

DB: Nu s-au gandit cei de la Ubisoft sa ‘transfere’ in China unele activitati din Romania, pentru ca e mai ieftin acolo?
SD: Se gandesc la asta in fiecare zi. Dar trebuie sa fim foarte buni pentru a demonstra ca aici facem munca de o calitate mai buna decat angajatii din India sau China. Chiar daca sunt mai ieftini, noi aducem valoare adaugata companiei. Expertiza noastra e mai buna, asa ca titlurile mari trebuie testate in Romania. In 2009, 100% din titlurile mari de jocuri vor fi testate in tara. Iar 75% din toate titlurile Ubisoft vor fi testate tot aici.

DB: Ati povestit despre echipele din Bucuresti. Cum este echipa din Craiova?
SD: Nu ne-am mai marit foarte mult numarul de angajati. Sunt in total 30 de oameni. Acolo se lucreaza in prezent la dezvoltarea unor proiecte pentru Apple, despre care inca nu putem da mai multe detalii.

Sebastien Delen este prezent in Romania de 11 ani. In Franta, tara de unde provine merge doar de cateva ori pe an, insa Bucurestiul ii place foarte mult, are „multi prieteni aici si oamenii sunt foarte deschisi”.

Viata unui expat in Romania

DB: Cand ati venit in Romania?
SD: De 11 ani sunt in aceasta tara. Inteleg limba romana insa nu prea ma descurc sa vorbesc. Sotia si fetele mele stiu foarte bine aceasta limba.

DB: Cu ce se ocupa sotia si copii dumneavoastra in Romania?
SD: Sotia mea a lucrat initial ca asistenta pentru comunitatea franceza de aici. De o perioada lucreaza ca profesoara la Scoala Franceza, unde-i place foarte mult. E important pentru ea sa aiba o activitate aici. La inceput era foarte ocupata cu fetele care erau foarte mici, in 1998 cand am ajuns in Romania fata cea mare avea cam 6-7 zile. Celalalt copil s-a nascut la 2-3 ani diferenta. Acasa pentru ele inseamna Bucuresti. In Franta suntem in vacanta

DB: Acasa vorbiti limba franceza?
SD: Da. Insa ne place foarte mult in Bucuresti, mai ales datorita oamenilor, care sunt foarte deschisi, apoi pentru ca este un oras sigur. Nu este extrem de frumos, sa fim sinceri, insa poti merge pe strada fara sa ti se intample nimic. De asemenea, in Bucuresti nu am auzit de oameni ucisi pe strada ca in Paris.

DB: Sfarsitul de saptamana unde vi-l petreceti?
SD: In weekend-uri plecam din Bucuresti. Mergem ori la mare ori la munte. Eu si sotia mea suntem din Vestul Frantei si ne este dor de ocean, asa ca mergem la Mamaia si Eforie Nord. Mergem des si la munte, in special iarna, pentru ca sunt peisaje foarte frumoase. Pornind de la ideea ca sunt multe activitati pe care le poti face la munte ne-am gandit sa construim ceva, sa avem unde sa mergem impreuna cu prietenii. Apoi s-a transformat in pensiune, care a inceput sa fie deschisa de anul trecut. Am ales ca locatie Slanic Prahova, unde am deschis pensiunea Casa Padurii.

DB: Nu ati intampinat greutati in a deschide o pensiune in Romania?
SD: Nimic nu e usor, insa eu si partenerul meu am fost foarte implicati. Oamenilor le place foarte mult acolo, daca sunati acum sa rezervati pentru urmatoarele 3 saptamani o sa vedeti ca nu mai sunt locuri.

DB: Nu a fost greu sa gasiti angajati?
SD: Nu, partenerul meu este din Slanic asa ca a cunoscut oamenii potriviti pentru asta.

DB: Mai aveti si alte afaceri?
SD: Nu le-as spune afaceri, ci mai degraba investitii. In imobiliare, de exemplu am cateva terenuri si Bucuresti si pe litoral.

DB: Unde mai exact?
SD: La Eforie Nord. Suntem totodata la 20 de minute de Mamaia, unde putem merge sa ne distram. La Mamaia mai mult de un weekend e obositor, nu e de relaxare.

DB: Unde va vedeti in 20 de ani?
SD: In Maldive. Imi place foarte mult acolo, este uimitor de frumos. In 20 de ani sper sa ma odihnesc si sa fiu aproape de insula, sa am o barca si sa calatoresc.

DB: Iar in 10 ani?
SD: In 10 ani sper sa fiu inca plin de energie in aceasta industrie. Poate in Bucuresti, poate in alta parte. E o negociere intre mine si companie, intre ce vrei tu sa faci si ce vor cei de la grup. Deocamdata sunt bun in ceea ce fac aici, in Bucuresti. Cativa ani sigur mai raman aici, nu stiu sigur ce va fi in 5 ani, de exemplu.

DB: Cat de des calatoriti?
SD: In Franta de 3-4 ori pe an, de sarbatori. Mergem des cu avioanele low-cost pentru un weekend in Praga, Milano, Viena, Barcelona, Roma. Sicilia. Imi plac Milano si Roma pentru cumparaturi. Budapesta pentru baile termale de-acolo. Si Sicilia pentru a ne relaxa.

DB: Sunteti un gamer impatimit?
SD: Da, bineinteles. M-am jucat mult in ultimul timp Tom Clancy’s H.A.W.X. Vreau sa-l termin, insa este greu pentru ca nu ma pricep. Am doua maini stangi. Ma mai joc Cars. Am toate cele 3 console, dar e normal pentru ca trebuie sa testez si eu jocurile. Imi mai plac jocurile de simulare, arcade games, Need For Speed. Am jucat toate NFS-urile. Ma mai joc Rabbit Go Home cu fetele mele. Cu ele ma joc si multe jocuri pe Wii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri și eșecuri pe plan profesional
Ce fac acum starurile din filmul „Singur Acasă”. S-au confruntat cu traume, dependență de droguri ...
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. 72 de vârstnici au fost evacuați
Elicea unei centrale eoliene aproape că s-a prăbușit peste un cămin de bătrâni din Constanța. ...
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem denumit astăzi globalist”
Călin Georgescu, despre cum a cucerit-o pe soția sa, Cristela: „Ne-am cunoscut prin același sistem ...
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în România joi, 26 decembrie
Porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza intensificării vântului. Cum este vremea în ...
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor pentru Canalul Panama
Donald Trump îl numește pe Kevin Cabrera ambasador în Panama, pe fondul presiunilor asupra tarifelor ...
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ce diferență uriașă există
Cum o monedă de 100 de lei din anii ’90 îți asigura un trai luxos! Cât valorează acum și ...
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
De ce ne uităm iar și iar la aceleași filme? Secretul din spatele succesului „Singur Acasă” dezvăluit!
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Pericol uriaș în munții Bucegi și Făgăraș. Salvamontiștii avertizează – Risc major de avalanșă
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Ucraina, lăsată fără lumină de Crăciun, din cauza atacurilor rusești: „Ce ar putea fi mai inuman?”
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Unde sunt realizate produsele Balea din DM, de fapt. Ce le face atât de populare în rândul românilor
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția Română. Viteză, alcool și droguri, principalele cauze
Aproape 300 de permise reținute în ziua de 24 decembrie, conform informațiilor furnizate de Poliția ...
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital și mai multe mașini au fost distruse
Vântul puternic a provocat pagube serioase în București, în noaptea Ajunului. Un băiat de 13 ani ...
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
Cum arată Crăciunul în alte țări ale lumii. Tradiții și obiceiuri complet diferite de ale noastre
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
700 de lei în plus la salariu de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești angajați din România
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, dreapta credinţă, curată ca aurul.”
Mesajul Patriarhului Daniel pentru credincioși, de Crăciun: „Acesta este aurul creştinilor ortodocşi, ...
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde
Test de inteligență. Găsește cele trei greșeli din imagine în mai puțin de 10 secunde