- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Sectorul public, de la \”locomotiva\” la \”frana\” pentru industria IT romaneasca

09 Jul, 12:30 • Redactia DailyBusiness
Sectorul public este o "frana" pentru dezvoltarea industriei IT din Romania, au spus oficialii firmei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) Romania, ei re-evaluand in sens negativ estimarile cu privire la cheltuielile IT si pentru soft ale autoritatilor romane.
Sectorul public, de la \locomotiva\ la \frana\ pentru industria IT romaneasca

Ca urmare a instabilitatii politice si a lipsei puterii de decizie la nivel guvernamental, oficialii PAC vad sectorul public trecand de la pozitia de locomotiva a cresterii pietei IT, la aceea de frana in dezvoltarea industriei de soft si servicii informatice din Romania.

In cadrul studiului Software and IT Services Industry (SITSI) Romania, PAC evalueaza in fiecare an situatia pietelor de soft si servicii informatice in contextul cheltuielilor IT din 21 de tari, inclusiv sase din Europa Centrala si de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia si Slovacia).

Privind evolutia prognozata de Pierre Audoin Consultants (PAC) cu privire la investitiile IT din sectorul public, este de remarcat ca scenariul pesimist din 2004 prevedea pentru anul 2007 venituri de aproape 110 milioane euro din servicii de proiecte IT (consultanta, integrare, dezvoltare software si training) in sectorul public in Romania. Astazi, dupa o re-evaluare negativa, PAC prognozeaza aceste servicii la maxim 75 mil. euro, dupa cresteri anuale la jumatate fata de cele previzionate cu 3 ani in urma.

Aceleasi servicii in Ungaria se ridica la 114 milioane de euro, la o populatie de doar 10 milioane de locuitori, in Cehia la 156 milioane de euro, la 10 milioane de locuitori, iar in Polonia la 208 milioane, la 38 milioane de locuitori.

Multe promisiuni, prea putine proiecte

Potrivit previziunilor realizate de PAC in anii 2005 si 2006, Romania ar fi avut potentialul de a creste cu rate mult superioare celor din celelalte tari din regiune, exceptand Rusia.

In ultimii doi ani insa, in profida declaratiilor, strategiilor si promisiunilor politice venite de la diverse niveluri ministeriale, foarte putine proiecte importante au fost lansate in zona tehnologiei informatiei in Romania, au subliniat oficialii PAC.

„In Romania, aproximativ o treime din piata IT depinde de proiectele din sectorul de administratie (centrala si locala), astfel incat indecizia politica are un impact deosebit de grav asupra performantelor si sanselor de dezvoltare ale companiilor de profil”, a spus Eugen Schwab-Chesaru, partener si director general al PAC.

Totalul cheltuielilor IT (hardware, software si servicii informatice) de-abia va depasi 500 milioane euro in 2007 in administratia publica locala si centrala, conform oficialilor PAC.

In acelasi timp, analizand structura veniturilor unor mari jucatori IT din Romania, Schwab considera ca „amorteala din sectorul public a obligat majoritatea integratorilor din Romania sa-si regandeasca strategia si chiar sa-si transforme profund abordarea de marketing pentru a se putea dezvolta in continuare, dar si pentru supravietui cresterii accelerate a costurilor operationale”.

Astfel, privind evolutia portofoliului de clienti a celor mai importante companii IT din Romania, se poate observa o scadere dramatica a ponderii sectorului public in totalul veniturilor si o crestere impresionanta a vanzarilor catre industrie, sectorul financiar-bancar, utilitati, telecomunicatii si comert.

Chiar daca poate fi considerata ca normala si benefica scaderea dependentei pietei de soft si servicii informatice de sectorul public, Eugen Schwab considera ca „atat timp cat administratia nu se va mobiliza pentru a pune bazele utilizarii tehnologiei informatiei in procesele activitatii zilnice la nivel central si local, precum si in relatia cu cetatenii, este greu de crezut sa Romania va putea sa evolueze ca stat, atat ca imagine interna si externa, cat mai ales ca eficienta si transparenta”.

Entuziasmul autoritatilor se pierde pe parcurs

Fenomenul cel mai intalnit astazi de catre companiile IT care doresc sa-si ofere produsele si serviciile informatice catre institutii ale statului este ca, initial, exista un interes destul de mare cu privire la proiecte care sa aiba ca finalitate sisteme informatice complexe, insa pe masura ce trebuie trecut de la stadiul de idee la coordonatele unui proiect si realizarea unui caiet de sarcini profesionist, reprezentantii potentialului beneficiar din administratia publica isi pierd din entuziasm si asteapta decizii politice, refuzand practic luarea unor decizii cu privire la finantare si alegerea prestatorului.

„Din lipsa de curaj si putere de decizie, multe proiecte aflate in faza avansata de conceptie sunt stopate si risca sa ramana astfel pana dupa alegerile din 2008”, a precizat Schwab.

„Pentru industria de soft si servicii informatice aceasta poate insemna pana la 100 mil. euro mai putin ca venituri in 2006-2008, iar pentru Romania poate reprezenta un pas pe loc echivalent cu doi pasi inapoi in contextual politic, social si economic european”, a concluzionat Schwab.

Pierre Audoin Consultants este o societate europeana de consultanta in strategie pentru companiile din industria de soft si servicii informatice.

PAC a fost fondata in 1976 la Paris si in prezent acopera 20 piete europene si Statele Unite prin cele cinci filiale de la Paris, Munchen, Londra, New York si Bucuresti.

Biroul din Bucuresti a fost deschis in martie 1999 si se concentreaza pe principalele piete central si est europene – Cehia, Polonia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria.

Urmărește Daily Business pe Google News