- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Securizarea convorbirilor telefonice pentru \”civili\”, o piata de cateva milioane de euro

05 Apr, 18:12 • Redactia DailyBusiness
Piata afacerilor cu solutii de securizare a convorbirilor telefonice s-a extins catre segmentul de masa, la preturi de circa 1.000 euro pe solutie, iar valoarea pietei ar putea depasi cateva milioane de euro pe an.
Securizarea convorbirilor telefonice pentru \civili\, o piata de cateva milioane de euro

Solutii complexe de securizare exista deja pe piata de mai multi ani, avand la baza tehnologii de criptare hardware, pe terminale dedicate speciale, o combinatie de terminal GSM si telefonie prin satelit, insa au fost disponibile in special pentru profesionisti din domeniile sigurantei nationale, militar, sau servicii secrete, la preturi mai mari, ce variaza in general intre 2.000 si 7.000 euro pe solutie, a spus pentru DailyBusiness Ionut Badea, director general al firmei romanesti Vi Technologies, care opereaza sub brandul Encrypted GSM.

Encrypted GSM este distribuitor unic in Romania al solutiei Gold Lock, de fabricatie israeliana, ce incripteaza vocea dintr-o convorbire telefonica mobila la un pret de circa 1.000 euro, iar orice utilizator GSM care beneficiaza de un serviciu de date si fax din partea operatorului de telefonie mobila isi poate asigura confidentialitatea informatiilor transmise.

Vi Technologies estimeaza pentru anul in curs o cifra de afaceri de 2-3 milioane de euro din vanzarile solutiei Gold Lock in Romania, a spus Badea.

Vi Technologies planuieste sa vanda in acest an cel putin 4.000 de unitati ale aplicatiei Gold Lock in Romania, solutie ce impiedica interceptarea telefoanelor GSM prin modificarea terminalelor mobile, a adaugat el.

Solutiile de securizare a convorbirilor pe telefonul mobil sunt disponibile in Romania pentru o parte din gama de telefoane Nokia sau pentru orice telefon care dispune de sistemul Windows Mobile.

In general, achizitionarea unei astfel de solutii nu necesita alte costuri lunare, insa pentru a beneficia de aceasta solutie, clientul trebuie sa fie abonat al unui operator GSM pentru un serviciu de date si fax.

Pentru a putea beneficia de o convorbire securizata este necesar ca aceasta sa se desfasoare intre doua terminale special configurate cu solutia Gold Lock, solutia fiind disponibila in varianta de „pachet complet”, adica telefon mobil plus solutia Gold Lock preinstalata sau kit-ul software pentru telefonul mobil al clientului.

Pentru a efectua o convorbire securizata pe un astfel de terminal, utilizatorul trebuie doar sa tina apasata tasta „C” a telefonului mobil, care va initia o sesiune criptata. Telefonul se reintoarce in modul clasic de functionare atunci cand convorbirea securizata se termina.

„Solutia se preteaza unei utilizari in grupuri mai mari (flote de telefoane mobile) si bineinteles preturile pentru o astfel de solutie sunt mai mici, firma noastra avand o politica de discount in functie de numarul de terminale securizate”, a explicat Ionut Badea.

Un alt jucator pe piata romaneasca a solutiilor de criptare a convorbirilor telefonice este compania Intermanco SRL din Ploiesti, care activeaza sub brandul Secure Phone, divizie a companiei australiene SecureGSM.

In prezent, solutia de incriptare Secure Phone pentru convorbirile telefonice mobile este disponibila la pretul de 900 de euro plus taxe, pachetul incluzand kit-ul software si un telefon dotat cu sistemul Windows Mobile.

Secure Phone Romania preconizeaza vanzari in valoare de aproximativ 200.000 euro pentru anul in curs, a declarat Marius Manole, director de tehnologie al companiei. Secure Phone este prezenta in Romania de la sfarsitul anului trecut prin intermediul Intermanco SRL.

Valoarea pietei romanesti de solutii de securizare a convorbirilor este inca neclara, dat fiind faptul ca astfel de servicii au devenit abia recent disponibile la nivel de simplu utilizator GSM, au spus oficialii celor doua companii.

In ce priveste publicul tinta, securizarea apelurilor telefonice vizeaza agentii guvernamentale, servicii secrete si de aparare, politicieni, dar si orice persoana care doreste sa evite posibilitatea interceptarii convorbirilor telefonice, precum avocati, procurori sau oameni de afaceri.

Aparitia unei astfel de solutii a fost considerata necesara datorita faptului ca un echipament de interceptare simultana a cateva sute de convorbiri de pe terminale mobile, a ajuns sa coste relativ putin, cateva mii de euro.

Ca principiu de baza, interceptarea apelurilor telefonice este permisa doar agentiilor guvernamentale care prin lege sunt insarcinate cu acest lucru. Agentiile guvernamentale au si avantajul ca pot intercepta apelurile telefonice prin conexiune directa cu switch-ul central al operatorului de GSM.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania va reveni la ritmul accelerat de deschidere de noi magazine
Lidl își încetinește ritmul de extindere în România și își vinde din terenuri. Din 2025, compania ...
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de 1.300 de euro”
PSD, anunţ important chiar înaintea alegerilor parlamentare: „În 2029 salariul minim va fi de ...
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun