Borze a facut parte din board-ul mondial al companiei taiwaneze de IT si electronice, in luna iunie alegand insa sa se retraga din acea pozitie din cauza anumitor divergente de idei cu ceilalti membri. In prezent face parte din board-ul pe Europa, raspunzand de 23 de state, printre care si Romania.
Fiind in contact direct cu evolutia economica din mai multe tari, Borze a subliniat ca, la nivelul pietei IT, Romania sta cel mai rau, alaturi de Ucraina. „Romaniei ii vor trebui 3-5 ani sa iasa din criza. Totul va evolua lent, nu e ca si cum o bomba ar fi cazut si imediat dupa aceea ne apucam de recladit. Efectele se vor resimti inca mult timp de acum”, spune Mike Borze.
[quote]Cei ce spun ca piata IT a scazut anul acesta cu doar 40% nu stiu ce vorbesc[/quote]
Mare parte din caderea pietei IT sta pe umerii Ministerului de Finante, coruptiei si instabilitatii politice care s-a reflectat puternic negativ pe acest segment. „Nu cred ca presedintele, oricare va fi ales la alegerile din decembrie, va putea face mare lucru pentru cresterea pietei IT. Acum 2 luni am vorbit cu Traian Basescu. Acesta a spus ca o suma importanta de bani a fost deblocata si inaintata catre ministere, insa de acolo, nu se stie. Pentru ca piata sa iasa din impas, trebuie ca acesti bani sa fie investiti util de catre Ministerul de Finante si de catre o comisie IT competenta”, spune Borze.
Acesta subliniaza ca, la fel ca si in alte cazuri, in special pe infrastructura, banii dispar, se fac „manevre si combinatii”. „Atunci cand banii dati de Uniunea Europeana se vor folosi unde si cum trebuie si nu vor disparea in ‘gauri negre’, atunci vor incepe si lucrurile sa se miste”, e de parere managerul BenQ, companie ce genereaza 20% din afacerile globale de 1,6 mld. $ (nivelul lui 2008) din Europa.
„20 de miliarde de dolari stau ‘pe canal’ si statul roman nu este capabil sa profite de acest lucru, nu exista planuri bine puse la punct. Si, vorba aceea, ‘If you fail to plan, you plan to fail'”, spune Borze. Lucrurile nu merg cum trebuie si 2010 va fi un an si mai dificil decat 2009, a continuat acesta. Borze spune ca pe IT, unul dintre lucrurile care trebuie rezolvate sunt cablurile aeriene care „atarna deasupra strazilor de parca esti in Kenya”.
Situatia economica si politica precara pe care o traverseaza Romania se va reflecta si in evolutia companiilor de pe segmentul IT. In viitorul apropiat este foarte posibil ca unul dintre marii retaileri sa intre in faliment, alaturi de unul dintre marii distribuitori. Oficialul BenQ a evitat sa dea nume. Intrebat de catre DailyBusiness.ro daca ar achizitiona in prezent actiuni in cadrul grupului Flamingo International (despre care pe piata se speculeaza ca este in dificultate – n.r.), daca ar avea suficienti bani, oficialul companiei taiwaneze a spus ca nu ar face acest lucru, fara sa doreasca sa comenteze care ar fi motivele.
„Cred ca in situatia aceasta economica, retailerii mici si medii sunt mai avantajati, fiind mai putin greoi, avand nevoie de mai putini bani. Retailerii mari s-au dezvoltat mult prea mult si pentru ca acestia sa supravietuiasca trebuie sa faca rost de capital, sa se uite de unde pot face rost, chiar sa-si amaneteze casele daca este cazul si chiar cred ca pot iesi cu bine din criza. Bancile dau credite din ce in ce mai greu, vom asista la o ‘gatuire financiara'”, spune Borze.
Acesta este de parere ca ragazul de plata pe care il cer retailerii catre distribuitori, in medie de 90 de zile, este „inuman” si ca acest lucru nu va putea sa dureze mult timp. „In curand, se vor trezi cu rafturile goale, distribuitorii nemaiputand nici ei sa isi sustina business-urile”. Borze este de parere ca disparitia si micsorarea unor jucatori mari nu face decat sa lase loc pentru cei mici si medii.
Pe trimestrul patru, totusi, piata IT ar putea creste cu 5-10% fata de aceeasi perioada a lui 2008, cand deja incepea sa se faca simtita criza economica.
In ceea ce priveste BenQ Romania, afacerile companiei vor scadea anul acesta cu circa 50-60%, in linie cu piata, pana la circa 5 mil. euro. „Cei ce spun ca piata IT a scazut anul acesta cu doar 40% nu stiu ce vorbesc, sunt rupti de realitate”, spune Borze.
BenQ ocupa prima pozitie pe piata locala pe segmentul de proiectoare, cu o cota de 29% la finalul trimestrului trei, conform propriilor estimari, dupa ce in T1 pierduse pozitia de lider in fata concurentului Epson. Urmatorii clasati au cota de circa 10-11%. „Epson ne-a depasit pentru scurt timp din cauza faptului ca a castigat o licitatie mare in acea perioada. Aceste licitatii, unde se vand sute sau chiar mii de bucati dintr-o data, iti pot da market share-ul peste cap, insa in general nu pentru mult timp. Noi suntem lideri categorici pe distributie”, spune Borze.
Pe segmentul de LCD-uri, compania se claseaza intre primii cinci jucatori. „Pe acest segment fluctuam, pe locurile 3-5”, spune managerul firmei.
Oficialul BenQ spune ca la finalul lui 2009 BenQ va fi pe profit in Romania. De piata locala se ocupa doi manageri, supervizati de Mike Borze.
„In 2009 am pregatit fundatia pentru a incepe sa crestem din nou. Ne-am intors la nivelul anului 2004, deci a disparut ce era specific anului de varf 2007, si o luam, cu rabdare, de la capat”, spune Borze.