- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Seful SAP Romania explica de ce in primele 6 luni din 2010 vor falimenta multe IMM-uri din IT

15 Dec, 14:33 • emanuel.ceciu
Efectele a ceea ce s-a facut in 2009 pe piata IT, dar mai ales a ceea ce nu s-a facut, se vor vedea in special in prima parte a anului viitor, cand vor falimenta mai multe companii ce s-au bazat pe faptul ca fluctuatiile economice se vor incheia repede, a declarat Valentin Tomsa, director general al producatorului de soft de afaceri SAP Romania.
Seful SAP Romania explica de ce in primele 6 luni din 2010 vor falimenta multe IMM-uri din IT

In primul semestru al anului 2010 am putea asista la foarte multe disponibilizari si falimente in IT, cele mai afectate fiind firmele mici si mijlocii. Nici strategiile gresite ale jucatorilor mari nu vor ramane netaxate.

Tomsa explica faptul ca firmele care „au alergat dupa proiecte” in acest an, lasand preturile foarte jos doar pentru a „pune mana” pe ele, sunt primele sortite falimentului. „Imaginati-va ca in cautarea proiectelor multe firme din Romania au lasat pretul atat de jos incat au iesit pe pierdere, in speranta ca in 2010 lucrurile vor fi mai bine si vor recupera. Cel mai probabil in primele sase luni nu va fi asa si atunci firmele acelea nu vor mai avea fonduri, fiind pe pierdere nici nu vor mai putea contracta credite, deci sunt sortite falimentului”, spune Tomsa.

„Pe de alta parte, daca lucrurile vor merge mai bine in primele sase luni, ceea ce nu cred, acestea vor trebui sa creasca pretul cerut pentru proiecte similare, insa clientii nu vor dori sa plateasca mai mult, fiind obisnuiti cu preturi reduse. Deci oricum ar fi, in primele sase luni multe firme vor da faliment”, subliniaza seful SAP Romania.

In 2010 anumite companii se vor dezvolta oportunistic, ca urmare a castigarii anumitor proiecte, insa piata nu se va dezvolta sistemic, organic, pe tot cuprinsul ei, e de parere Valentin Tomsa.

„Vor avea de castigat companiile care au manageri formati in cadrul lor, care cunosc bine bazele companiilor respective, nu care ‘au aterizat’ acolo oportunistic”, mai spune Tomsa.

In ceea ce priveste proiectele din sectorul public, nici aici Tomsa nu considera ca lucrurile se vor imbunatati anul viitor.

„Sectorul public are o imprevizibilitate foarte mare. Acesta scartaie cand vine vorba si de proiecte deja incepute, ce sa mai vorbim de cele care ‘se anunta'”, spune Tomsa.

In cazul SAP Romania, proiectele din sectorul public au scazut ca si pondere din total. Daca in 2008 acestea acopereau 30-40% din totalul proiectelor companiei, in 2009 acestea au reprezentat doar circa 20-30%.

„2010 va sta insa si sub semnul sperantei, este normal acest lucru. Este stringent sa atragem mai multi bani europeni, si aici nu ma refer doar la sectorul IT. Daca putem lua bani europeni sa reparam o teava, de ce sa nu o facem?”.

Totodata, in 2010 trebuie sa creasca eficienta angajatilor si Romania sa inceapa sa produca. „Altfel, ca stat, vom avea mari probleme. Ce am realizat, dar mai ales ce nu am realizat in 2009, va avea repercusiuni puternice in urmatoarele luni”, este de parere managerul filialei locale a celui mai mare producator de software de business la nivel global.

SAP Romania angajeaza in plina criza si urmareste profit similar ca in 2008

SAP Romania angajeaza 3-4 oameni pe saptamana, avand in prezent la circa 80 de angajati. Angajarile vor continua si in prima parte a anului viitor. „Avem mai multe proiecte si in consecinta sunt necesari oameni. Daca la un moment dat nu vom avea proiecte pe o anumita nisa, vom incerca sa nu dam oameni afara, ca alte companii, ci le vom oferi acestora posibilitatea de a invata si alte limbaje de programare, alte solutii IT”, explica Tomsa o parte din strategia de HR a companiei ce o conduce.

Acesta ofera mai multe sfaturi partenerilor SAP, dar si concurentilor din piata.

„Este necesara in aceasta perioada mentinerea concentrarii, inainte eram mai dispersati in activitati. De asemenea, fara comunicare la nivel colegial si ierarhic nu se poate face nimic. Trebuie mentinuta o atmosfera pozitiva, creativa. Trebuie sa ai incredere in ceea ce faci si sa nu renunti in fata niciunei greutati. Atitudinea pozitiva atrage binele, negativismul atrage dezastrul”, spune Tomsa.

SAP Romania a diminuat cheltuielile in special prin reducerea drastica a deplasarilor angajatilor. Compania urmareste sa isi pastreze stabil profitul de anul trecut si sa genereze pe anul acesta afaceri nu cu mult mai mici decat cele de 14,1 mil. euro din 2008.

Compania si-a facut deja bugetul pentru 2010. „Am pus accentul pe cheltuieli – cele mai mari cu angajatii. Am cuprins un curs euro-leu de 4,5. Conform bugetului, ar trebui ca si in 2010 sa iesim pe profit”, spune Tomsa.

Circa 60-70% din afacerile companiei in 2008 a provenit din vanzarea de licente, aceasta pondere scazand insa anul acesta. „Am intrat mai puternic pe solutii”, explica seful SAP Romania.

Rata somajului va creste

Este aproape inevitabil ca somajul sa creasca pe aproape toate sectoarele din piata, spune Tomsa. IT-ul va fi afectat poate mai rau decat alte industrii, nivelul pietei reducandu-se in doar intr-un an la nivelul din 2006.

„Este normal sa asistam la disponibilizari din cauza contractarii pietei, de asemenea si la reduceri de preturi, ajungandu-se la salarii similare cu cele din 2005-2006. Angajatii inteleg ca firmele in care lucreaza si-au redus veniturile la nivelul acelor ani dar inteleg greu ca, urmare a acestui fapt, trebuie reduse si salariile”, spune seful SAP Romania.

Intrebat daca SAP angajeaza cei 3-4 oameni pe saptamana la salarii similare cu cele din anul 2006, oficialul companiei a zambit si a declarat „nu, noi nu facem asa, altii insa da”, fara sa ofere amanunte.

Anul acesta, piata de ERP (planificarea resurselor intreprinderii) va ajunge la o valoare de 97,9 milioane de euro, mai putin cu 20% fata de 2008, cifrele aducand piata la nivelul din 2006, potrivit studiului ERP Romania 2009 realizat de compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

Cel mai optimist mesaj pe care l-a transmis Tomsa a fost faptul ca, cel putin in zona de software si servicii, „piata este atat de jos incat orice s-ar intampla in 2010, aceasta va creste”.

In prezent, SAP are 300 de clienti, printre care Apanova, Electrica sau Dacia.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci