Compania Senior Software, care comercializeaza produsul SeniorERP, face parte din Senior Group, entitate care mai include companiile Senior Interactive si Sincron HR. Grupul a generat in 2009 venituri de circa 4 mil. euro, o crestere de doua cifre fata de 2008, conform lui Daniel Toma care este si actionar majoritar al grupului de firme, alaturi de inca cinci cetateni romani.
Profitul net al Senior Software a fost anul trecut de circa 200.000 euro.
Piata de ERP (enterprise resource planning – n.r.) a scazut anul trecut cu circa 30%, pana la o valoare de aproximativ 80 mil. euro. Cel mai mare jucator pe acest segment este filiala locala a SAP, cu venituri de 15 mil. euro in 2009.
„Desi studiile internationale spun ca piata de ERP va stagna anul acesta, eu estimez ca acest segment va scadea in continuare. Politicul haotic din Romania isi spune cuvantul – nu exista planuri, guvernantii nu au gandire strategica de viitor deci piata resimte aceste lucruri, este nesigura. Companiile, mai ales cele mai mici, sunt inconjurate de nisipuri miscatoare asa ca prefera sa stea nemiscate, pana trece criza”, este parerea lui Daniel Toma, care conduce compania de la infiintare, din 2003. In aceste conditii, seful companiei spune ca a fost o decizie buna ca Senior Software sa nu se implice in contracte cu statul roman, intrucat ar fi fost „energii irosite” in contracte putine si greu de castigat.
Managerul Senior Software subliniaza ca piata de software va fi mai dura anul acesta, jucatorii mici cu 2-3 clienti urmand sa dispara. Acest lucru va avea impact puternic negativ asupra economiei tarii, considera Toma. „Vom deveni doar o piata de desfacere pentru multinationale, cu doar cativa jucatori locali, in loc sa producem software romanesc, pentru Romania”. Daniel Toma considera ca primele semne de revenire din criza vor incepe sa fie vizibile in trimestrul doi sau trei al lui 2011.
Compania are in prezent circa 40 de angajati, urmand ca pana la finele anului sa mai angajeze inca 10 oameni, in centrele din Bucuresti si in Constanta. „Odata iesiti din criza vom deschide un nou centru de vanzari si implementari. Nu doresc sa divulg inca regiunea in care vom inaugura centrul”, spune Toma.
Anul acesta, Senior Software isi propune sa atraga circa 40 de noi clienti – companii medii si mari din mediul privat -, sprijiniti fiind si de lansarea unui nou produs pe piata autohtona, SeniorVisualBI. Produsul este un instrument destinat companiilor care implementeaza SeniorERP, adresandu-se clientilor care vor sa vizualizeze, analizeze si sa controleze operatiunile pe care le desfasoara intr-un mediu vizual si interactiv.
Serviciul este realizat pe o platforma a companiei americane Tableau Software,care are clienti precum Google sau Apple. SeniorVisualBI se adreseaza exclusiv clientilor Senior Software care au sau doresc sa instaleze si SeniorERP, compania incercand astfel sa atraga noi clienti si sa-i fidelizeze pe cei vechi. Instalarea software-ului se face la nivel de companie si costa cateva mii de euro. „Scopul principal nu este de a produce venituri mari din acest software, cat a ne creste platforma de baza, solutia ERP”, explica Daniel Toma.
Printre concurentii solutiilor oferite de Senior Software se numara Epicor ERP, Navision, software-ul companiei Exact Software, Crescendo precum si liderul pietei, SAP Romania. Aceasta din urma a generat in 2009 un profit net de 1,94 mil. euro, la venituri de 15 mil. euro.